Начало Как да се включа Вдъхновените Райската градина може и

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Райската градина може и
Коментари Харесай

Райската градина може и да е зеленчукова. При това в града

Начало Как да се включа Вдъхновените Райската градина може и да е зеленчукова. При това в града Що е то градско земеделие и има ли то почва у нас  Сабина Иванова 16 септември 2019, 08:04  Райската градина може и да е зеленчукова. При това в града Източник: Никола Бончев, персонален списък
Да превърнеш града в райска градина наподобява невероятно, по тази причина Никола Бончев и група съидейници вземат решение да си създадат зеленчукова. Както ще се окаже няколко години по-късно: тя ще е същински парадайс за хората, които я поддържат и тези, които желаят да се включат ще станат от ден на ден.

За това какво е градско земеделие – и има ли то почва у нас, пред Vesti.bg и Вдъхновените споделя Никола Бончев.

„ Започнахме с построяването на „ Градина заДружба “ през 2015-та година и с доста труд и пот я направихме единствената по рода си и административен метод на действие в цяла България “, споделя Никола и добавя: „ Каузата ни е да сътворяваме пространства, в които жителите на София могат сами да дефинират, по какъв начин да се развиват, по какъв начин да се преобразяват.
 Градските градинари
Другата и не по-малко значима идея е основаването на общественост за взаимопомощ на място, което е „ отвън системата “, т.е. място на което никой не е длъжен да употребява артикули, няма шефове и няма господари. Сами се финансираме и не използваме никакви външни парични запаси, с изключение на скромни дарения. От всеки един градинар зависи развиването и съществуването на градината, т.е. той/тя е виновен с всяко свое деяние за по-доброто развиване на дребното ни общество. “

Градското градинарство не е нито нещо ново, нито непознато. Никола коментира каква е историята на това събитие и какви са функционалностите му в обществото. „ Градското градинарство постоянно е било част от образа на един град. И то не за последните 200-300 години, а хилядолетия обратно. Една от функционалностите му е била да обезпечи част от продоволствията, друга е била да обезпечи хранителна самостоятелност на жителите.



През 20-ти век обаче, за огромно страдание индустриализацията и бурното разгръщане на градовете „ изяждат “ терените, върху които се намират градините и развъждането на храна стартира от ден на ден да се свързва със селото и лека бавно придобива отрицателна конотация обвързвана с ретроградност, ниско обучение, неприятни условия на живот и така нататък

За всеобща наслада към края на 20-ти век градското градинарство претърпява своя подем и хиляди комунални градини стартират да се появяват още веднъж в градовете по целият свят. Защо са значими те са града и по какъв начин оказват помощ на хората в него? На първо време е най-бързата, лесна и съвсем безвъзмездна връзка с природата – място, на което можете да стигнете за 5, 10 или 15 минути, само че ви откъсва от шумотевицата на града и от напрежението насъбран денем. Там можете да останете сами измежду природата, която вие и другите градинари сте основали и да се насладите на личната си продукция.

На второ място една градина дава опция за обществени контакти без да има напрежение сред самите хора : те си оказват помощ, обменят познания, беседват на разнообразни тематики, готвят и се хранят дружно, споделят и си почиват дружно.

На трето място, съгласно десетки научни проучвания понижава риска от здравословни проблеми, като инфаркт, инсулт, меланхолия, страхови неврози и проблеми с моторният уред. “

Началото на градското градинарство за Никола идва в квартал „ Надежда “.

После стигат и до центъра и другите квартали на София. Има ли значение квартала и по какъв начин ги одобряват? Никола изяснява: „ Изградихме няколко микро градинки из цяла София и едно от удоволствията в процеса беше да се гледат реакциите на хората в другите квартали. Ако в единият завършек на кв. „ Надежда “ хората идваха и се включваха с работа, препоръки или просто приказка и чаша студена вода, то на другият завършек на квартала към този момент ни гледаха с съмнение и ни се подиграваха. Цъкаха с език и дори не пожелаха да дойдат да си поговорим и да схванат за какво го вършим.



Интересно беше и в центъра на София. В кашпите пред Министерство на земеделието и храните посадихме огромно количество растения, а хората работещи вътре пък започнаха да се грижат за тях. В градинката на пл. Португалия (близо до Орлов мост) съседите с огромна наслада одобриха растенията и се грижеха за тях. На идната година някой дори се беше опитал да продължи градинката.

В кв. „ Дружба “ пък бяхме признати безусловно с отворени прегръдки. Може би една трета от актуалните градинари са от квартала или от близкото „ Горубляне “. В момента може би цялата „ Дружба 5 “ знае за градината.

Промяната на средата пристигна много внезапно – от една дребна комунална градина внезапно „ Градина заДружба “ се трансформира в най-голямата сходно място в София , с най-вече участници и най-интересна симбиоза сред човек и природа. За наша огромна наслада не успяхме да нарушим местообитанията на тамошните типове, а дори се и развиват по-добре: да, правилно – крадат ни по малко от продукцията, само че пък и ни пазят от вредители, а и имат повече храна. “

Защо обаче хората от забързания град вземат решение да стартират да се занимават с градинарство?



Всеки има разнообразни аргументи, споделя Никола: „ Някои го вършат тъй като балкона им е отеснял за количествата, които желаят да произведат. Други нямат дворове и/или къщи отвън София и търсят място в самият град, с цел да посадят растения или да се срещнат със „ себеподобни “.

Има такива, които желаят да се откъснат от офисите и да си „ раздвижат кокалите “, трети желаят единствено да оказват помощ и да се усещат част от една общественост, четвърти желаят сами да създават чиста храна за себе си и фамилиите си. Нашата мотивационна работа се свежда единствено до това, да предадем известието, че комунални градини в София има, и че те могат да се включат в тях. Или да им помогнем сами да изградят една такава градина/общност. “

Със сигурност работата в споделена градина въодушевява, а какво въодушевява самия Никола? „ Невероятният екип и стотиците хора, които са забъркани или са били забъркани в самодейността. Това са хора, които напълно непринудено, без никаква персонална полза влагат голяма сила, време, персонални средства, с цел да може „ Градина заДружба “ и „ Градско градинарство – София “ да съществуват.

Другото, което стимулира доста е това, че хора от разнообразни прослойки, професионални сфери и обучение могат толкоз бързо, елементарно и безпроблемно да се обединят към една идея и да я пазят по всички вероятни способи. Невероятно е да си в подобен екип и за мен е същинска чест да бъда част от него.

И не на последно място опцията самичък да определяш света към теб без да чакаш месии или спасители.

Можете да разберете повече за градското земеделие от Никола Бончев на 17.09, когато той ще излезе на сцената на събитието TedXSofia.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР