Начало Как да се включа Вдъхновените От На мен това

...
Начало Как да се включа Вдъхновените От На мен това
Коментари Харесай

От На мен това не може да ми се случи до търсенето на помощ

Начало Как да се включа Вдъхновените От " На мен това не може да ми се случи " до търсенето на помощ Светла Иванова за потребността Защитено пространство, където родители и деца да поддържат връзка свободно 24 юли 2019, 10:27 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  От
От " На мен това не може да ми се случи " до търсенето на помощ
 Как българско стихотворение въодушеви актьор от Аржентина
Как българско стихотворение въодушеви актьор от Аржентина
 Мъжът, който избра да загине с учениците си
Мъжът, който избра да загине с учениците си
 Баронг-Рангда, уаянг кулит и батик са в София. А какво са?
Баронг-Рангда, уаянг кулит и батик са в София. А какво са?
 Готови ли сте за риск, който ще промени живота ви?
Готови ли сте за риск, който ще промени живота ви?
 От Берлин през Дакар до квартал
От Берлин през Дакар до квартал " Тракия ", Симоне и фотографията й
 За живота на един художник в модерния свят
За живота на един художник в модерния свят
 Захвърлен, подминаван и оживял: Сами
Захвърлен, подминаван и оживял: Сами

"Нереално би било да си мислим, че борбата със злоупотребата и незаконния трафик на наркотични субстанции може в миналото да бъде извоювана.

Смятам, че свят без опиати е химера ", споделя Светла Иванова, миналогодишен участник в ПРОМЯНАТА и споделя с нас коя съгласно нея е "пробойната ", която се запълва с разнообразни зависимости:

"Промяната на съзнанието постоянно е съпътствала човечеството, а едно от нещата, което вършат опиатите е тъкмо това – карат хората да се усещат разнообразни, обезпечават им бягство от всичко, което не им харесва и ги кара да не се усещат добре, без значение дали това са самите те или е нещо в заобикалящата ги среда. Наркотиците обезпечават на употребяващия една друга действителност - безметежна и ненапълно безгрижна. А индивидът по този начин е организиран – да се стреми към чувството за благополучие и да търси по-лесния метод да го доближи.

И тук идва ролята на предварителната защита.
 vdfd
Тя има доста измерения и сфери на приложение. Целите на превантивната активност в резюме са дефинирани от Европейския съвет за битка с опиатите по този начин – „ попречване на използването на наркотици; попречване на прекосяването от пробна в постоянна употреба; ранна намеса при рискова приложимост. Научно потвърдено е, че до към 25-годишна възраст, до когато се случва образуването на човешкия мозък, няма безвредна приложимост на наркотични субстанции.

Да, измененията в мозъка може да са на пръв взор незабележими и от време на време незначителни, само че те са неизбежни, а тъкмо в този възрастов интервал най-често стартира използването им – най-рисковата група са учениците сред 14-18-годишна възраст и възрастовата граница, статистически е потвърдено, че пада. И по този начин, ролята на предварителната защита е да учи, да осведоми, да оказва помощ и до колкото е допустимо - да предотвратява използването на опиати от деца и младежи.

Тя включва подкрепяне на развиването на прочувствената интелигентност; поощряване на здравословните избори; промоция на здравословен метод на живот; развиването на обществени умения, умения за взимане на решение и отстояване на напън и така нататък Всичко това, по индиректен път, е метод да се предотврати или понижи използването на опиати .

И тъй като желаеме или не желаеме, казусът визира цялото общество, предварителната защита би следвало да обгръща всяка една сфера, която има своята роля за живота и развиването на подрастващите.

Това включва средата, учебното заведение и фамилията. Отговорно мога да кажа, към този момент и като чиновник в Превантивно информативен център (ПИЦ), че най-слабото звено за предварителната защита са родителите и естествено от това страдат децата .

Може би не е открит правилният метод. Анализите на анкета, направена измежду родителите от ПИЦ Габрово през 2015 г, излиза наяве, те имат потребност от информация и насоки и все пак, нещата не се получават. Не знам за какво, само че това не значи, че не би трябвало да продължаваме да опитваме да търсим правилния път към тях?

Едно от нещата, което е доста значимо да знаят, а от анкетата, а и от моя персонален опит, се оказва, че не го знаят, е: към кого да се извърнат за помощ, когато се усъмнят или открият, че детето им използва опиати .

Такива места са ПИЦ-овете и МКБППМН (Местна комисия за битка с противообществени прояви от малолетни и непълнолетни) в другите градове; към психолог, първоначално, в случай че в обитаемото място няма такива институции; съществува и Национална осведомителна линия за опиатите, алкохола и хазарта, на която има богата информация по тематиката – има интернет страница с неизвестен чат и телефон (0888-99-18-66). Там може да се откри много обстоен лист с места за помощ - лечебни общности, религиозни общности, дневни центрове, анонимни групи за взаимопомощ, експерти и така нататък

Аз считам, че един доста огромен фактор, с цел да съществува и да се развива казусът с използването и зависимостите от опиати измежду младежите, са пробойните в общуването деца – родители .

Затова си мисля, че едно Защитено пространство за шерване и помощ би било доста потребно. Трябва да е ясно, че даже и родителите да имат предпочитание да приказват с децата си по тематиката за опиатите, зависи доста от възрастта на детето дали то ще откликне.

Един младеж на последно място би се обърнал за съвет и помощ към родителя . Той първо ще се посъветва с връстници и другари, ще потърси информация в интернет и вероятно би се обърнал към възпитател или психолог. И това е разбираемо по доста аргументи – боязън от наказване и недоумение, виновност, позор или просто, тъй като счита, че родителите му са задръстени и невежи по тематиката.

Други разновидности са фамилията да е прекомерно ангажирано с физическото си оцеляване и да не обръща задоволително внимание на прочувствения свят на детето си или пък, за жалост, просто да не го е грижа. Точно по тази причина, подобен един уебсайт за шерване и помощ би запълнил ненапълно тази празнина и липса на разбираща и подкрепяща среда . Би могъл да поучава, да осведоми, да поддържа и подтиква към положителни дейности и да насочва объркания младеж към уместно място или експерт, където да получи профилирана помощ, в случай че това е належащо. Не е редно да укривам, че срещам големи компликации с финансирането на плана ми и с подготовката и сформирането на екипа, с цел да стартира да съществува действително то и да бъде дейно това пространство.

Добре разбирам аргументите за тези свои усложнения. От една страна, това е проблем, за който обществото и институциите избират да си затварят очите и да го отхвърлят или най-малкото да споделят „ това мен не ме визира “. Само че няма подобен „ филм “, казусът визира и заплашва всеки – директно или непряко.

От друга страна, да работиш с употребяващи и подвластни от наркотични субстанции не е лесна работа. Казвам го най-отговорно, тъй като аз съм била от другата страна и знам преди всичко, какъв брой е мъчно самичък да осъзнаеш и да признаеш, че имаш проблем и след това, какъв брой неразбираем, отритнат и мразен от обществото се чувстваш. Всичко това ме е карало или да не диря помощ, или даже и да я потърся да виждам с съмнение на индивида, който стои против мен. Именно по тази причина, считам и съм открила, че атмосфера на доверие се реализира най-лесно, когато знаеш, че против теб стои човек с персонален опит. Тогава се чувстваш доста по-спокоен да споделиш, да потърсиш съвет и помощ и знаеш, че ще бъдеш свестен, а не съден и упрекван за неверните си избори.

Но аз няма да се откажа . Имам задоволително мощна мотивация, предпочитание и самообладание, с цел да осъществя тази своя концепция и в последна сметка да схвана коствало ли си е в действителност напъните, ще проработили дейно този метод и метод към младите или би трябвало да диря различен метод да бъда потребна и да употребявам знанията и опита си. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР