Начало Как да се включа Вдъхновените Коварна, болезнена, невидима: ендометриозата,

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Коварна, болезнена, невидима: ендометриозата,
Коментари Харесай

Коварна, болезнена, невидима: ендометриозата, за която трябва да знаем

Начало Как да се включа Вдъхновените Коварна, мъчителна, невидима: ендометриозата, за която би трябвало да знаем Ани, Катя и Мария и тяхната задача да образоват  Сабина Иванова 15 октомври 2019, 10:49  Коварна, мъчителна, невидима: ендометриозата, за която би трябвало да знаем
Коварна, мъчителна, невидима: ендометриозата, за която би трябвало да знаем
 Как едно занимание се трансформира в Нобелова премия
Как едно занимание се трансформира в Нобелова премия
 В гонене напразно - Ели Димитрова
В гонене напразно - Ели Димитрова
 От пъкъла до почетната стълбичка: Жасмина и нейният подвиг(СНИМКИ)
От пъкъла до почетната стълбичка: Жасмина и нейният подвиг(СНИМКИ)
 Как българска цигуларка покори Съединени американски щати, Япония и Берлин
Как българска цигуларка покори Съединени американски щати, Япония и Берлин
 Българският възрожденец, който даде най-големият ни празник
Българският възрожденец, който даде най-големият ни празник
 Българска художничка рисува смешната страна на майчинството
Българска художничка рисува смешната страна на майчинството
 Защо е по-лесно да събудиш горест: артистът Бойко Кръстанов дава отговор
Защо е по-лесно да събудиш горест: артистът Бойко Кръстанов дава отговор

ндометриозата се среща при една от 10 дами. Един от най-често срещаните признаци на това заболяване са отвратително мощните болки по време на менструация. То може доста да утежни качеството на живот и да докара до репродуктивни проблеми.

За да осведомят обществото и да оказват помощ на дами, които са се сблъскали със болестта, Катя, Мария и Ани основават фондация „ Ендометриоза “.

Диагнозата ендометриоза ни срещна преди повече от 2 години .

Всяка от нас поотделно беше разкрила за себе си по какъв начин да живее добре макар диагнозата и взехме решение, че е време да споделим това познание с всички дами страдащи от ендометриоза. Реално нашето неодобрение, че няма задоволително информация за болестта в България ни подтикна да бъдем самодейни в тази посока “, споделя Ани.

Мария е диагностицирана на 16-годишна възраст след серия от визити в незабавно поделение с непоносими болки, които не се повлияват от никакви лекарства . Лекарите още тогава декларират твърдо, че би трябвало да забременее оптимално скоро, с цел да се излекува, нещо което е немислимо за момиче на тази възраст .

Ани съвсем не е изпитвала болки, само че е имала извънредно изобилен менструален цикъл, болки в кръста, болки при сексуален контакт, както и храносмилателни проблеми и натоварване на черния дроб.
 Анна Димитрова
Нейният първи конфликт в гинекологичния кабинет е бил даже с евентуално тежка диагноза - рак, заради съществуване на огромна шоколадова киста и високи стойности на туморни маркери, както и фамилна обремененост с рак на яйчниците. Думата ендометриоза тя чува едвам откакто излиза от анестезия след интервенция и хирургът и споделя, че е запазил всички органи . Тогава схваща, че няма рак, а има ендометриоза и че от нея не се умира.

Катерина също е имала доста мощни болки още от тийнейджърска възраст, само че заради неглижиране на лекарите е била диагностицирана чак на 24 години. Тя самата споделя, че е изпитвала позор до момента в който е била госпожица във връзка с цикъла си и признаците към него и не е желала да приказва за това .

„ Интересното е че и трите сме от разнообразни генерации, разделят ни 10 и 20 години разлика една от друга и е необичайно, че за толкоз време нищо в България не се е трансформирало към тематиката менструация и по какъв начин се приказва за това . “
 Катерина Иванова
Но премълчаването на проблемите не ги кара да изчезнат. Въпреки това, на генерации дами е втълпяван позор от тялото и функционалностите му.

Много от нашите другари дами имат истории, в които са ги карали да се усещат зле, засрамени поради кървенето си или им е било втълпявано, че би трябвало да се крият и да не загатват нищо към цикъла си. Честа процедура е също да се изяснява от генерации наред дами, че е обикновено да ни боли по време на цикъл, и че това е нелеката орис на дамата. “

Как тези стандарти, които са надълбоко залегнали в логиката на психиката ни да бъдат преодолени? „ Като приказваме непрекъснато за това без позор и терзание. Промяната идва с образец и ние я виждаме непрекъснато в обкръжението си, измежду хората, които са израснали като нас в среда, в която за тези неща освен не се приказва, само че се крият и всички признаци, че дамите имат менструация. “, споделят девойките от Фондацията.
 Мария Георгиева
Именно заради тази причина доста дами в България са склонни да неглижират здравето и симптоматиката си. Целта на фондация „ Ендометриоза “ е още в тийнейджърските години девойките да се научат да се грижат за здравето си, а не да чакат последния миг, с цел да отидат на доктор. „ Нужно е да се възпитава просвета у младежите точно за това - да се грижат за себе си и да имат отговорност към телата си. И това е повода да се фокусираме върху менструацията като тематика в ранна тийнейджърска възраст, тъй като е един прелестен знак за здравето на дамата “, споделят още от фондацията.

Различните истории, с които се сблъскват Ани, Мария и Катя демонстрират, че прегледът към момента е източник на боязън за дамите.

Посещението при лекаря към момента е най-големия ни проблем . От една страна стои терзанието от самия обзор, новините, които можеш да чуеш, въпреки това и непрекъснатото увещание, че е време за бременност и че след това може да е късно. При това лекарите са по-сериозен престиж от майки, баби, другари и родственици и техните думи биват одобрявани съществено и дълбоко. Всичко, което вършат лекарите е вярно, само че постоянно не помнят, че против тях стои човешко създание с усеща и лични прекарвания.

„ Забременявай колкото можеш по-бързо “ е първият съвет и при дами, които имат проблем с това да намерят сътрудник, и в действителност желаят деца, само че няма по какъв начин да го създадат тъкмо в този миг. Всъщност най-честия проблем е точно това прилепяне, което стресира дамите и работи в действителност пагубно .

В същото време сме попадали и на случаи, в които на омъжена жена в 30-те пропущат да упоменат, че ендометриозата е допустимо да ѝ сътвори проблеми със забременяването и е добре да намерения по този въпрос. Тя е не по-малко пострадала от едно 16 годишно момиче с тази диагноза. И в двата случая лекарят не взима поради самостоятелния случай и не предлага варианти и благоприятни условия. “

Катя, Ани и Мария обаче имат положителна настройка, тъй като усещат, че въпреки и постепенно – обстановката може да се промени. „ Добрата вест е, че от ден на ден лекари вършат специализации в тази посока и имат от ден на ден опит и ние към този момент имаме позитивен опит от работата си с тях. Всички си дават сметка, че казусът е сериозен и неналичието на информация е огромна част от него и са подготвени да работят за това. Не инцидентно успяхме да убедим 5 софийски клиники да се включат в акция за профилактиката на ендометриоза и аденомиоза през месец октомври. “

Катя, Ани и Мария вземат решение да се включат в „ ПРОМЯНАТА “ с фондацията им, като съумяват да стигнат до Акселератора - двумесечната стратегия, с която има за цел селектираните планове да подобрят своя бизнес проект. „ Участваме, тъй като имаме вяра, че децата в България заслужават по-добро здраве и бъдеще “, споделят те и допълват: „ Проектът ни цели да образова подрастващите по отношение на женското здраве и да работи за елиминиране на менструалното табу в страната . Нагласата за гинекологична профилактика е едно от главните неща, които желаеме да променим. Другото е по какъв начин родителите приказват с децата си за тези неща и дали обръщат внимание на алармиращата симптоматика. Даваме си ясна сметка, че това е амбициозна задача, защото приказваме за стандарти градени с генерации. “

Въпреки че лек за ендометриозата към момента няма, диагностицирането й първата крачка към това дамите да са по-пълноценни. Профилактиката е методът да живеем живота си по допустимо най-качествения метод.

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира в партньорство с Фондация Reach for Change България. Tя има за цел да усъвършенства живота на децата в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят концепциите си на процедура.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР