Начало Как да се включа Вдъхновените Кои са те: непознатите

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Кои са те: непознатите
Коментари Харесай

Кои са те: непознатите търговци на София

Начало Как да се включа Вдъхновените Кои са те: непознатите търговци на София Фотоизложба демонстрира лицата на едно от най-интересните места в столицата  Сабина Иванова 10 юни 2019, 12:36 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Кои са те: непознатите търговци на София
Кои са те: непознатите търговци на София
 По света и у нас: къде са позволени гей браковете
По света и у нас: къде са позволени гей браковете
 Умеят ли българите да оказват помощ (ВИДЕО)
Умеят ли българите да оказват помощ (ВИДЕО)
 Героинята на цяла една нация - Жана д`Арк
Героинята на цяла една нация - Жана д`Арк
 Берлинският магазин с шедьоври от България
Берлинският магазин с шедьоври от България
 Къде не пишат домашни, учат върху лодки и вървят на учебно заведение със аероплан
Къде не пишат домашни, учат върху лодки и вървят на учебно заведение със аероплан
 Не сте имали детство, в случай че не познавате този човек
Не сте имали детство, в случай че не познавате този човек
 Нидерландски учени създават ток от растения
Нидерландски учени създават ток от растения

роматът на ягоди е толкоз кондензиран във въздуха, че човек може да усети усета им.

Навсякъде има дребни магазинчета със сладки, ядки, на място се подготвят палачинки, дюнери, сандвичи и още толкоз доста апетитна храна, че е мъчно да избереш единствено едно място, на което да се спреш.

Такава е единствено част от атмосферата на емблематичния за столицата ни Женски пазар.

ВИЖТЕ КАДРИ НА ЛИЦАТА НА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР
Вижте новите лица на Женския пазар  Кадър от изложбата  Кадър от изложбата  Кадър от изложбата  Кадър от изложбата
Място, което е безспорна част от имиджа на София . За пазара могат да се носят всевъзможни градски митове, само че истината е, че единствено човек, който не е бил там, не се е влюбил в него.

На какво Женския пазар дължи колорита си – няма смисъл да гадаем, тъй като магията не трябва да се скапва .

Едно обаче е несъмнено: хората, които стоят зад сергиите с пресни плодове и зеленчуци вършат от пазара локация, където хората не идват единствено поради ниските цени .

Именно върху тези лица се концентрира изложбата „ Новите лица на Женския пазар “, взаимен план сред Нов български университет, дирекция „ Култура “ на общината и пазари „ Възраждане “.
 Кадър от изложбата
Колко са нови новите лица?

Ако погледнете фотосите от пазара, разумно, ще си зададете въпроса – за какво тези лица са нови ?

Някои от тях може би са прекарали живота си на Женския пазар. Да, само че познаваме ли въобще тези хора? Благодарение на тази галерия, може би ще ги забележим за първи път.

Само на няколко метра над шума, глъчката и ароматите към сергиите, се намира изложба „ Сердика “. Един прелестен образец, че на път за домати можете да намерите време и за изкуство. С единия от кураторите на изложбата и учител по снимка – Лиляна Караджова, приказваме за смисъла на пазара.
 Лиляна Караджова, куратор и учител. Фото заем:Калоян Богданов
„ Търгуването е нещо доста антично. Неговата цел е хората да си подсигурят благополучие .‘ Според Лиляна Караджова, актуалните способи на извършване на покупки деперсонализират точно този тип търговия, който изисква човешки контакт.

Според кураторката на изложбата, точно тук-там като женския пазар можем да си напомним каква е обществената роля на търговеца по отношение на индивида , който пазари поради благоденствието, а не краткосрочното владеене.

Продавачите са снимани в продължение на месец от десетима студенти по снимка. Лиляна Караджова споделя, че фотографите са насърчавани да употребяват едри и междинни проекти, с цел да може фокусът да падне върху самите хора и вниманието към тях да не бъде изместено от други елементи.
 Фотографът Александра Аргирова.
Александра Аргирова, един от фотографите на изложбата споделя, че всеки ден минава през Женския пазар и за нея той е цялостен с забавни хора и места. „ Добре съхранява националното в градската среда “, споделя тя и добавя, че колоритните облици на търговците са вдъхновяващи .

Яна Тодорова, различен от фотографите, взели участие в изложбата споделя, че за нея Женският пазар е забавно място, запазило българското в себе си.
 Яна Тодорова, един от фотографите на плана
За нея хората там са по-различни от тези в моловете. „ Самото снимане беше забавно. Имаше хора, които на драго сърце се съгласяваха и работата беше доста приятна. “

Лиляна Караджова споделя, че за този вид фрагменти – репортажните, фотографите би трябвало да бъдат наблюдателни, да бъдат положителни психолози, тъй че да уловят момента.

Драгомир Димитров, изпълнителен шеф на пазари „ Възраждане “ споделя, че Женския пазар е най-старото комерсиално средище в страната – на над 140 години.

Според него пазарът се развива паралелно с живота на хората. Една от главните цели е пазарът, каквато е традицията в огромните европейски градове, да се трансформира в туристическа дестинация.

Не сме желали да снимаме някакви търговци, които продават. А търговци, които имат своята професионална еднаквост, само че имат и своите персонални качества “, добавя Лиляна Караджова. Чрез този фотографски план тя се надява да бъде освежен погледа към хората, които се занимават с търговия .

Изложбата „ Новите лица на Женския пазар “ можете да видите в изложба „ Сердика “ до 4 юли.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР