Начало Как да се включа Вдъхновените Как технологиите спасяват животи

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Как технологиите спасяват животи
Коментари Харесай

Как технологиите спасяват животи в операционната зала

Начало Как да се включа Вдъхновените Как технологиите избавят животи в операционната зала Виртуална и добавена действителност трансформират визиите за медицински интервенции  Мартин Дешев 19 май 2019, 16:53  Как технологиите избавят животи в операционната зала Източник: Thinkstockphotos
жедневно по света се правят десетки хиляди хирургически интервенции, като доста от тях са много комплицирани и със сериозен риск. Този риск може да се понижи фрапантно благодарение на съвременни технологии като виртуална и добавена действителност и програмен продукт. Демонстрация на опциите на тези технологии направи Стефан Филсмайър, изпълнителен шеф на Brainlab, по време на Webit 2019 в София.

Трябва ли да се тормозим от еволюцията на роботите

Компанията създава решения, които да оказват помощ в борбата с рака и оперативното му премахване. Нейният програмен продукт към този момент се употребява в над 5000 лечебни заведения в 100 страни по света. "Операционната зала е най-важният детайл и притежател на стойност в една болница, само че и най-голямата уязвимост от към резултатност ", споделя Филсмайър. Brainlab споделя, че взема решение този проблем посредством дигитализирането на интервенциите.

Дигитализираните интервенции разрешават всяка операция да се усъвършенства и персонализира съгласно всеки съответен пациент. При това всичко става доста бързо и доста улеснява хирурзите. Софтуерът на Brainlab се възползва от наличните технологии и проучвания, като ядрено-магнитен резонанс и така нататък, с цел да направи неповторим виртуален модел на анатомията на пациента - самобитен цифров двойник на пациента.

Бъдещето е тук: Как мъж живее с роботизирана ръка (ВИДЕО)

ВИЖТЕ СНИМКИ НА НАЙДЖЪЛ И СПОСОБНОСТИТЕ НА РОБОТИЗИРАНАТА РЪКА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Brainlab основава цифров атлас на пациента, в който се събират и обобщават голям брой данни за него от разнообразни скенери, фотоси и източници на информация и проучвания. Резултатът е 3D модел на пациента с неговите характерности и особености и тъкмо "картографиране " на детайлите. Софтуерът основава и "адрес " на всяко анатомично местонахождение в тялото на пациента, което разрешава разпознаването на хиляди елементи и специфики и ориентирането до и в тях при другите способи на наблюдаване.

Вижте първия робот-компаньонка в света, която гостува в София (ВИДЕО)

Технологията разрешава да се откриват и тумори, като да се дефинира тяхното местонахождение, вид и размери. Хирурзите могат да употребяват тези 3D модели, с цел да преглеждат в елементи характерностите на пациента. Те могат и да "изключват " разнообразни пластове, с цел да виждат по-добре това, което ги интересува.
Още от Webit Festival 2019 в София  Технологичното ревю Webit Festival Sofia 2019 14-15 май НДК, София  Webit Festival София 2019  Webit Festival София 2019  Webit Festival София 2019
В момента това се прави от огромен сензорен дисплейн, на който е зареден софтуерът на Brainlab, Хирурзите могат в действително време по време на интервенцията да гледат тази информация, да зареждат разнообразни проучвания, модели, резултати и данни. Има и опция за стрийм на информацията до различен екран. Интерфейсът демонстрира в действително време и виталните индикатори на пациента. Случващото може да се записва и проучва машинно след интервенцията, с цел да се натрупа още повече информация.

Хирургът има опция да маркира избрани зони, да вземем за пример тумори, които по-късно се отразяват на 3D модела, във всички направления и обстановки. Виртуалните граници на тумора може да се пресъздават съответно даже и при гледане с микроскоп и по този начин хирургът да е още по-прецизен в операцията.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ WEBIT.FESTIVAL 2019 В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Brainlab работи и по цялостно дигитализиране на процеса дружно с компанията Magic Leap. Заедно те работят по виртуални очила и датчици, които да наблюдават всеки един стадий от интервенцията. Очилата ще изобразяват виртуални екрани с информация над пациента, както и "атласа " и всякаква друга спомагателна информация. Самият 3D модел ще мога да се наслагва с добавена действителност върху пациента. Така за хирурга ще е доста по-лесно и комфортно да управлява целия развой и да ръководи виртуалния интерфейс без да се мести от мястото си.

Тази платформа е отворена, като компанията желае да притегли още сътрудници и разработчици, които да основават свои функционалности и благоприятни условия към нея, които да могат да се употребяват за най-различни медицински цели.

Нидерландски учени създават ток от растения

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Мартин Дешев медицина опазване на здравето интервенция добавена действителност виртуална реалност
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР