Начало Как да се включа Вдъхновените Как Нобелов лауреат възпява

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Как Нобелов лауреат възпява
Коментари Харесай

Как Нобелов лауреат възпява майката на Вапцаров

Начало Как да се включа Вдъхновените Как Нобелов лауреат възпява майката на Вапцаров Коя е българската " Пиета ", която трогва полска поетеса  Сабина Иванова 2 юли 2019, 08:58  Как Нобелов лауреат възпява майката на Вапцаров Източник: ЕПА/БГНЕС
Пиета, от италианското "жалост ". Направление в християнското изкуство, което изобразява Мария, която оплаква умрелия Христос.

Годината е 1954.

Вислава Шимборска, полската поетеса, която ще бъде наречена „ Моцарт на поезията “ е в България на интернационален културен продан. Тя е обиколила всички вероятни музеи, до степен, в която към този момент са й втръснали.

След Пловдив, Шимборска е в Банско, застанала пред къщата-музей на Никола Вапцаров.

Това, което притегля вниманието й обаче не е музеят, отдаден на поета, а дамата, която посреща туристите. Спътниците й изясняват, че това е Елена Вапцарова, майката на убития стихотворец.



Тя посреща гостите и споделя за сина си.

Тази преживелица оставя трайна диря в съзнанието на бъдещата Нобелова лауреатка. Тя написа стихотворението „ Пиета “. Там поетесата споделя за трагичния конфликт на персоналната история, превърната от властта в експонат, наличен за всички.

„ Да, доста го обичала. Да, постоянно е бил подобен.

Да, край стената на пандиза чакала тогава.

Да, чула оня залп.

(…)

Да, малко изтощена. Да, това ще мине.

Благодариш. Сбогуваш се, излизаш

И под навеса се разминаваш с следващите туристи. “

(„ Пиета”, Презабавно, 1967)

Полската поетеса е родена на днешния ден през 1923 година в дребен град покрай Познан. По-късно фамилията й се мести в Торун, а след това се открива за непрекъснато в Краков.

Градът на полските крале вечно ще се трансформира в дом на поетесата, който ще й дава ентусиазъм и ще бъде част от нея, както и тя ще му принадлежи.

В Ягелонския университет Шимборска записва полска лингвистика и социология, които обаче по този начин и не приключва заради затруднено финансово състояние.

Първият й опит да разгласява е от 1949 година, само че е отритнат, тъй като не дава отговор на условията на социалистическата лирика.



В идващото десетилетие тя поддържа идеологията на Полската национална република, като написа стихотворения в стила на социалистическия натурализъм.

Част от критиците й акцентират нейното присъединяване в процеса против полски свещеници от 1953 година, които са упрекнати в подривна активност. Събират се подписи против тях, като Шимборска също подписва петицията.

В идващите години обаче тя от ден на ден ще се отчуждава от идеологията на социалистическата власт. Тя се свързва с интелектуалци дисиденти, а поезията й става все по-иронична, философска, на моменти критикуваща действителността и дистанцирана.

Така през 1966 година Вислава Шимборска дефинитивно къса връзка с Партията и я напуща.

За близо 60 години работа тя има издадени едвам към 400 стихотворения.

През целия си живот работи като редактор за разнообразни издания, като даже е имала лична графа за литературна рецензия.



През 1996 година полската поетеса е удостоена с най-високата чест за един публицист: тя получава Нобеловата премия за литература, а Нобеловият комитет я назовава „ Моцарт на поезията “.

Самата Шимборска споделя, че постоянно се е възхищавала на различен полски нобелист – Чеслав Милош.

Тя не стопира да твори до края на живота си. Отива си от този свят на първи февруари 2012 година в обичания й Краков.

А с изключение на, че тя оставя своята диря в международната литература, Шимборска обича да излиза отвън пътя.

Или най-малко по този начин твърди Блага Димитрова, която споделя по какъв начин по време на визитата й тук, с Вислава Шимборска пътували вечер, по криволичещи и неравни пътища. Тогава поетесата се смеела на приключенията си споделяла, че България няма по какъв начин да е толкоз дребна страна.

И до момента в който била у нас, съумяла да "развали " формалната стратегия. С нейната "обезоръжаваща откровеност " тя съумява да обърне с главата надолу всеки подготвен сюжет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР