Начало Как да се включа Вдъхновените Как една чайна във

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Как една чайна във
Коментари Харесай

Как една чайна във Варна променя съдби

Начало Как да се включа Вдъхновените Как една чайна във Варна трансформира ориси Вижте историята на Пламена и за какво тя към този момент не бяга от проблемите, а ги взема решение  Сабина Иванова 21 август 2019, 06:11  Как една чайна във Варна трансформира ориси Източник: Калоян Стоянов/Социална чайна
Пламена е момиче, което несъмнено желаете да срещнете . Защо – ще ви разкажем в новия текст на Вдъхновените и Vesti.bg.

A къде можете да я видите? На място, което непрекъснато трансформира живота към по-добро.

Това място към този момент се е сдобило със своя именит статут поради активността си. Там младежи, лишени от родителска грижа могат да се включат в менторската стратегия, с цел да получат своята специалност и да бъдат финансово свободни и самостоятелни , откакто изоставен институциите.

Пламена е образец за това какъв брой качества могат да се развият, когато ти е гласувано доверие.
 Пламена Георгиева, персонален архив/ Социална чайна
Тя е от Варна, само че когато я видите, умерено можете да си я визиите в квартал Челси в Лондон или пък в Източен Берлин.

Животът й може да въодушеви сюжет за филм, цялостен с обрати и в последна сметка – с благополучен отворен край.

Пламена е родена и израснала в морската ни столица. Когато е на 13 години, родителите й се развеждат и след раздялата няма кой да поеме грижите за нея . Така от вкъщи си тя попада в институциите, първо във Варна, а след това е преместена в Нови Пазар.

Това работи като шоков удар за момичето, което от фамилна среда попада в тотално нова конюнктура . Следват години на протести и бягства – освен от местата, на които е настанена, само че и от още нещо. „ Бягах от проблемите. Но осъзнах, че от тях не се бяга. Те са за решение. Ако не ги решиш – стават по-големи “, споделя Пламена и споделя за първата й среща с чайната.
 Пламена Георгиева, персонален архив/ Социална чайна
Докато е още в Нови Пазар, с децата там работят доброволци. От тях тя научава, че във Варна има чайна, където може да се стартира работа. Тя се влюбва в тази концепция още преди да види мястото. Шест месеца по-късно отива там на събитие и скоро ориста ще й се усмихне необятно .

След като навършва пълноправие, Пламена е сложена пред избора – дали да остане в институцията, или да бъде самостоятелна. „ Няма човек, който да ти помогне, когато напуснеш дома. Наложи се безусловно сама да се оправям и беше доста мъчно. “

Все отново, Пламена избира втория вид – да стъпи сама на краката си, макар че това ще бъде по-трудният път . Явно обаче това освен не я плаши, само че й дава повече мощ.

Благодарение на доброволците тя схваща, че се освобождава място в Чайната – две седмици по-късно, тя към този момент е там, само че не като посетител, а като член от екипа.
 Пламена Георгиева, персонален архив/ Социална чайна
„ Първото нещо, което започнах да върша беше да избърсвам масичките. После се научих да върша кафе. Никога преди този момент не бях правила кафе в живота си “, споделя ни тя през смях.

„ Всички тук са страхотни “ споделя Пламена и добавя: „ От тях можеш да научиш по какъв начин да се държиш в живота и по какъв начин да постъпваш вярно. Едно такова място може да ти даде нов живот. Мога да го кажа с чиста съвест.

Това е единствено началото на смяната към по-добро, което идва за нея. „ Животът ми доста се промени доста, откакто пристигнах тук. Бях несигурна, прекомерно доверчива. Не бях в добра среда. А тук открих другари. Тук можеш да се запознаеш с доста хубави хора . “

Доверието, което ражда положителните резултати очевидно е съставката, която прави активността на Социалната чайна във Варна толкоз сполучлива. Докато Пламена споделя по какъв начин се усеща, когато са й сложени виновни задания, погледът й става друг – доста по-уверен, доста по-окрилен. „ Много се веселя и желая да ми се доверяват, харесва ми, усещам се удовлетворена “, споделя още тя.

Дали тя е безстрашна – надали има подобен човек. Но на въпроса дали е смела – можем изрично да потвърдим. А оптимизмът й може да зареди най-малко още една чайна.

Това, към което Пламена се стреми най-вече е самостоятелност. „ Всичко може да се случи, стига да го искаш “. Тя още споделя: „ Всяко начало е мъчно, само че когато намериш това, което искаш да правиш – би трябвало да вървиш след него. Независимо дали ти наподобява допустимо или не, постоянно има метод. Знам че звучи като на филм, само че е по този начин.
 Пламена Георгиева, персонален архив/ Социална чайна
Филмът на Пламена е с благополучен отворен край, в който сценарист, режисьор и артист е единствено и само тя. Но първата й сцена е чайната. „ Такива места са супер нужни. Едно във Варна не е задоволително “, споделя Пламена. „ Тук ме въодушевяват нещата, които мога да науча. После разбрах, че ще изучавам цялостен живот “. Благодарна е на екипа на Социалната чайна, че са се заели да оказват помощ на децата, които са попаднали в институции. Защото сигурното е едно – това не е техният избор. Изборът е в обществото – дали да остане безразлично. Е, очевидно за чайната във Варна това не е алтернатива.

Пламена споделя, че всички от екипа са отдадени на концепцията да основат професионални умения на тези, които желаят да вземат живота си в ръце. Момичето споделя, че си мечтае някой ден да няма деца, които са оставени от родителите си .

Трябва непрекъснато нещо да се трансформира към по-хубаво “, споделя ни за край Пламена и се връща към преследването на щастието си.

А в града край морето има място, където всичко е допустимо. Отидете и вижте сами. То, също като морето – по никакъв начин не е небивалица.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР