Начало Как да се включа Вдъхновените Жоао или бащата на

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Жоао или бащата на
Коментари Харесай

Жоао или бащата на Момичето от Ипанема

Начало Как да се включа Вдъхновените Жоао или бащата на " Момичето от Ипанема " Кой е основателят на един от най-красивите музикални стилове  Сабина Иванова 8 юли 2019, 13:08  Жоао или бащата на Източник: Getty Images/Guliver
орещ ден в Рио де Жанейро.

Двама мъже седят в бар Велосо покрай плажа на Ипанема и пият бира "Брахма ".

Тогава около тях минава красива кариока с дълга черна вълниста коса, златен тен и зелени очи. Това е 18-годишната Елоиза Енеида Менесес Паис Пинто, която таман се прибира от учебно заведение.

Двамата мъже са композиторът Карлос Жобим и поетът Винисиус де Мораес.

Според легендата, когато Елоиза минава около тях те композират ария, напряко върху салфетките в заведението.

Вижте тази обява в Instagram.
Em 14 anos, o @velosobar poucas vezes abriu em uma segunda-feira. Hoje é uma delas. A partir das 17h, venha aproveitar um dos melhores bares da cidade! #velosobar #melhorcoxinha #vesperadeferiado #barespelomundo #chopegelado #caipirinha

Публикация, споделена от Veloso Bar (@velosobar) на Ное 19, 2018 в 8:59 PST

Дали това е истината или е просто красива легенда - можем единствено да гадаем, само че е реалност, че двамата се пробват да напишат дружно музикална комедия с работно заглавие "Дирижабъл ". Сюжетът се върти към мъж, който посещава Бразилия по време на карнавала в Рио и се впечатлява, несъмнено от красивите девойки по бански. Нещо обаче все не се получава - ентусиазъм.

Тогава след ден в бара се ражда точно тази ария.

Комедията по този начин и не се получава, само че музикалната тематика и текстът са факт. Те обаче също са незавършени. Липсва нещо, което да отличава концепцията от всичко останало, което може да се чуе по радиото.
 Жоао Жилберто
Песента би трябвало да попадне в ръцете на индивида, който в действителност да я сътвори. И това е Жоао Жилберто , бащата на стила боса нова.

Жоао Жилберто е роден на 10 юни 1931 година в Жуазейру, Бразилия.

Започва да се занимава с музика още на 14-годишна възраст, като първата му китара е подарък от дядо му.

Бащата е изрично срещу Жоао да се занимава с музика. Това обаче въобще не стопира момчето от фантазията му да стане професионален музикант, даже в противен случай.

Той напуща родния град и отива в Салвадор, Баия, с цел да учи музика.

Три години откакто стартира следването си обаче, той напуща образователното заведение, тъй като се усеща прекомерно стеснен, а той желае да изследва и основава нови хоризонти в музиката.

Така Жоао се мести в Рио и се сближава с композитора Карлос Жобим.

Жобим е учуден от Жоао - той е невъобразим перфекционист, който прави необикновено звукоизвличане с китарата. По време на записи в радиото на песента "Роса Морена ", Жоао кара изпълнителят да повтори песента 28 пъти , тъй като не харесва метода, по който звучи "о " в "Роса ".

Освен това, младият мъж не свири с перце, а с пръсти. Смесва няколко стила - самба, джаз, звученето на града и улиците на Рио.

През 1958 година китаристът влиза в студиото с Елизет Кардозу. Песните, написани от към този момент познатата двойка - Мораис и Жубим са изпълнени от Жоао Жилберто.

Така за света се ражда един изцяло нов жанр - боса нова. А неговият татко е геният на китарата - Жоао Жилберто.

"Момичето от Ипанема "



Мораис и Жубим имат прелестна мелодия и текст след оня парещ следобяд в бар Велосо. Нещо обаче не доближава. Така концепцията попада в ръцете на Жоао Жилберто.

В звукозаписното студио им хрумва концепцията да прибавят и част на британски. Има единствено една певица, която може да пее на този език - и това е Аструд Жилберто, първата брачна половинка на Жоао.

Така една кариока въодушевява песента, а другата, Аструд я пее за целия свят.

Жоао обаче пречупва и текста, и музиката през неговия неповторим взор за жанр, който трансформира мелодията във визитна картичка.

Към инструментала е включен и саксофониста Стан Гец.

С мекия, съвсем детски глас на Аструд и акомпаниментите на Жоао, синкопите, чийто темп припомня на шума на вълните от плажа на Ипанема, се ражда една от най-известните песни в историята на музиката и образеца на стила боса нова.

Албумът "Момичето от Ипанема " става един от най-продаваните дискове света.

Стилът боса нова става част от международното културно завещание, а неговият основател - Жоао Жилберто е притежател на голям брой награди, измежду които и най-престижната в света на музиката - "Грами ".

Бащата на боса нова си отиде на 7 юли тази година, на 88-годишна възраст.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР