Начало Как да се включа Вдъхновените Готови ли сте за

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Готови ли сте за
Коментари Харесай

Готови ли сте за риск, който ще промени живота ви?

Начало Как да се включа Вдъхновените Готови ли сте за риск, който ще промени живота ви? Доброволчеството не е краткотрайно занятие, то е предопределение за цялостен живот  Ванеса Николова 16 юли 2019, 09:30 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Готови ли сте за риск, който ще промени живота ви?
Готови ли сте за риск, който ще промени живота ви?
 От Берлин през Дакар до квартал
От Берлин през Дакар до квартал " Тракия ", Симоне и фотографията й
 За живота на един художник в модерния свят
За живота на един художник в модерния свят
 Захвърлен, подминаван и оживял: Сами
Захвърлен, подминаван и оживял: Сами
 Бащата на народа, пред който българите плакаха
Бащата на народа, пред който българите плакаха
 Момчето, което прави българската бира известна в Европа
Момчето, което прави българската бира известна в Европа
 Фрида, Фрида, Фрида!
Фрида, Фрида, Фрида!
 Да обичаш напук: Каризма и Коул
Да обичаш напук: Каризма и Коул

а рискуваш не е елементарно, даже в случай че си самоуверен.

Всеки схваща, че да скочиш в непознатото носи своите последици, само че какви са те – никой не може да планува.

Разликата сред тези, които се осмеляват да рискуват и останалите, е че първите са подготвени да понесат всевъзможни компликации, краткотрайни загуби и разочарования, очаквайки крайния и мечтан резултат.

И даже и този резултат да не е съгласно предварителните упования, смелите хора в никакъв случай не остават разочаровани. Защо от всяка една обстановка има какво да научим, и във всяка обстановка има нещичко положително, което да запомним.

EL PAIS ни среща с четирима младежи, които загърбват сигурността, уютния офис и заплатата, която получават всеки месец, с цел да последват фантазията си и да станат доброволци в разнообразни краища на света.

Ирене Матео, 25г.

Учител по испански в Того

Преди няколко месеца Ирене е сложена пред значим избор: да одобри предложение за работа като учител по испански в учебно заведение в Андалусия или да се реалокира в Того и да преподава в университет в столицата Ломе, като част от интернационален план.

„ Много се опасявах. Едно е да отидеш на екскурзия в Африка или да доброволстваш за две седмици. Съвсем друго е да предприемеш нещо, което ще се проточи за доста по-дълго време”, споделя Ирене.

„ Трябва добре да прецениш физическото си положение, както и психическото – допустимо ли е да се оправиш с живота в една страна от Третия свят?”.

Въпреки че приятелите ѝ, околните и разсъдъкът ѝ я поучават да остане в Испания, тя въпреки всичко взема решение да замине.

Взима това решение, тъй като не може да си показа живота си без да оказва помощ на останалите. Ирене е била доброволец в Андалусия, Франция, Словения. Още на 18-годишна възраст стартира да се грижи за възрастни хора в свободното си време.

„ Работих една година в университета в Севиля, само че се усещах като пандизчия. Сякаш не помагах на никого. Това, което върша сега, е доста по-благородно”.

Хави Лосада, 26г.

Доброволец в екологични ферми в Чили

Хави се занимава към този момент три години с писането на докторската си дисертация, когато взема решение да остави това занятие и да продължи живота си в доста по-различна посока.

„ Почти бях завършил, само че в един миг започнах да чувствам, че всичките нерви и терзания ще ми костват положителното здраве, тъй че трябваше да подхваща нещо”, споделя Хави.

Тогава Хави се сбогува с околните си, купува си самолетен билет за Сантяго де Чили и се озовава на 10 000км от вкъщи с концепцията да работи в екологични ферми.

Първоначално Хави стартира да обикаля и да разпитва хората и по този метод намира първата плантация, в която стартира да доброволства.

Оттогава той не стопира да обикаля Патагония, от плантация във плантация. Заплащат му с заслон и храна, а идната дестинация открива, разговаряйки с хората.

„ Усещам една невероятна независимост, която ми дава опцията да предпочитам личния си път.”

Лола Асенхо, 26г.

Доброволец и еколог

„ Нова година, нов живот” – това си споделя Лола Асенхо при започване на 2019г.

Лола се дипломира като еколог, а работата в интернационална компания, за която околната среда е просто маркетинг и източник на пари, стартира прекомерно доста да ѝ тежи.

Поради тази причина Лола взема решение да предприеме внезапна смяна в живота си и се записва като доброволец-еколог по инцидентно открита стратегия. Така тя прекарва два месеца към река Ебро, работейки за опазването на биоразнообразието в района.

След края на този план Лола се записва в различен сходен, който е обвързван с пътешестване из високите планински елементи на Европа.

Работата на доброволец се е трансформирала в някакъв тип опиум за Лола, на която ѝ следва да предприеме следващото пътешестване за запазване на природата.

„ Трябва обаче да бъдете деликатни, като търсите сходни планове. Добре преценете дали работата, която ще вършите, ще ви хареса. И също по този начин се уверете, че няма да се възползват от вас. Защото да си доброволец не значи единствено да даваш, само че и да получаваш”, споделя Лола.

Алваро Торесия, 26г.

Участник в юношески обмени

Преди четири години животът на Алваро изцяло се трансформира.

Тогава той открива програмата за юношески продан на студенти Youth exchanges, финансирана от Европейската комисия, която разрешава на младежите да прекарват сред 5 и 21 дни в непознати страни.

Темите на тези обмени постоянно са от обществен темперамент.

„ Първият ми план беше в Италия и се отнасяше за изразяването на страстите посредством изкуството. Стори ми се гениално, тъй като в работата ми липсваше точно артистичната част”, споделя Алваро.

След това преживяване Алваро стартира да развива кариерата си на инженер, само че жаждата му за завършения не може да бъде задоволена.

„ Знаех, че коствам доста повече от една цифра на края на месеца. Оставях всичките планове, в които ми се щеше да вземам участие, единствено тъй като нямах време”, споделя той.

Така Алваро взема решение да напусне работа и в продължение на година взе участие в сходни юношески обмени.

До този миг Алваро е бил доброволец в Хърватия, Нидерландия, Италия и още доста места. А описът му занапред следва да нараства.

Алваро има особено обръщение за всички тези, които четат тези редове и усещат, че желаят да трансформират нещо в живота си:

„ Ако всеки ден се прибираш у дома и не знаеш какво тъкмо правиш с живота си, то значи нещо би трябвало да се промени. Не можеш да очакваш разнообразни резултати, в случай че продължаваш да вървиш по същия път.

Излез и пробвай. Ако плановете, които опиташ, не ти харесат, нищо не ти пречи да се върнеш към предходния си режим. Но самото решение да направиш нещо друго, ще те зареди с толкоз сила, и, повярвай ми, ще си признателен за това цялостен живот”.

(Във видеото горе научете повече за кухнята за обществено слаби в София)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР