Начало Как да се включа Вдъхновените Бойко Кръстанов: Киното трябва

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Бойко Кръстанов: Киното трябва
Коментари Харесай

Бойко Кръстанов: Киното трябва да е нужно на хората

Начало Как да се включа Вдъхновените Бойко Кръстанов: " Киното би трябвало да е нужно на хората " Кое се пресъздава по-лесно: наслада или горест, споделя артистът  Сабина Иванова 8 октомври 2019, 08:56  Бойко Кръстанов:
Бойко Кръстанов: " Киното би трябвало да е нужно на хората "
 Българският Compote, който ще се бори за
Българският Compote, който ще се бори за " Оскар "
 Котките на София - пред нас в цялата си хубост
Котките на София - пред нас в цялата си хубост
 Мечтателят, който спеше в изоставени блокове
Мечтателят, който спеше в изоставени блокове
 От бюрото до снимачната площадка и Кан: историята на Катя Тричкова
От бюрото до снимачната площадка и Кан: историята на Катя Тричкова
 Българският шоколад, който е прочут в целия свят (ВИДЕО)
Българският шоколад, който е прочут в целия свят (ВИДЕО)
 Как едно румънско палто написа история
Как едно румънско палто написа история

" Голямата полезност, която имаме е животът ни. А той се движи напред "

Да бъдеш звезда не е специалност, само че да си артист – несъмнено е. Това споделя Кевин Спейси в едно негово изявление за живота и работата в меката на киното – Холивуд.

Със сигурност, в случай че си различим с това, което работиш, а не с това, което правиш в свободното си време, можеш да се наречеш сполучлив.

Един от образците за тази максима на сцената у нас е артистът Бойко Кръстанов. Когато споменем името му, всички се сещаме за функциите му – на дребния, на огромния екран и на сцената.

Пред Vesti.bg и Вдъхновените артистът приказва за професионалния му път, разликата сред киното и театъра и последния му план с режисьора на „ Килера “ – Ники Илиев.

Разкази от Троя, Мексико
 Бойко Кръстанов
Началото на кариерата на Бойко стартира с разкази за едно далечно място.

„ Братовчед ми отиде да снима като статист кино лентата „ Троя “ с Брад Пит в Мексико “, споделя Бойко и добавя: „ Разказваше ми истории от терен, звучеше ми доста занимателно. “

Вдъхновен от историите за огромното кино, още преди да приключи гимназия, Бойко стартира курсове по актьорско майсторство .

„ После в 9-ти клас отидох в школа на НАТФИЗ за една година “, спомня си Бойко и добавя: “ Посъветваха ме да аплайвам, откакто завърша гимназия. И ме одобриха. “

Останалото, както се споделя, е история.

Колелото се завърта и Бойко съумява да попадне в едни от най-популярните и разпознаваеми български планове.
 Бойко Кръстанов
Освен обаче пред камерата, Бойко впечатлява и с функциите си в театъра.

Какво е чувството пред камерата и на сцената – по какъв начин артистът усеща разликата?

Енергия и минимализъм

Бойко Кръстанов е от актьорите, които съумяват да се оправят с изразните средства както за екран, по този начин и за публиката в театъра.

„ Усещането е доста друго “, споделя Бойко и добавя: „ В театъра хубавото е, че имаш хора против себе си . Усещаш силата. А в киното правиш всичко за камерата. Тогава обаче, можеш да си позволиш да си по-искрен и да работиш с по-минималистични средства. “

Всички сме чували истории за това по какъв начин актьорът се качва на сцената – с доста труд, подготовки, изпитание и себеотдаване. Как обаче се слиза от нея? За Бойко възприятието за действителност в никакъв случай не отсъства изцяло, колкото и да е сложено на назад във времето.

„ Колкото и да си навлязъл в персонажа ти - знаеш, че това е сцена и се намираш в спектакъл. Когато представлението свърши, вечеряш и си отиваш у дома. “

Преди този миг обаче, е значимо артистът да вдъхне живот на персонажа, който играе, а това изисква да можеш да изградиш един нов човек.

„ Осмисленото постоянно е правилно “
 Бойко Кръстанов
„ Гледам да си показва най-добре персонажа – какво желае, какво желае да промени, къде се намира, какво му се е случило станало доскоро.

Много дребни неща могат да те отключат, даже кога от денонощието се намираш. Важно е да си го „ нафантазираш “, по този начин е най-освобождаващо. Няма правилно и неверно - осмислянето постоянно е правилно. “

За Бойко няма по-добър преподавател от претърпяното от първо лице.

„ Според мен би трябвало да имаш богат живот - богат на събития, които ти се случват. Богат на пътешествия, на любови раздели… “ споделя Бойко и споделя най-хубавия източник за персонажите си: „ Няма от кое място другаде да черпиш, с изключение на от личния си опит . “

Според него точно за по-възрастните артисти превъплъщенията не са такова предизвикателство: претърпяли са доста повече неща, в сравнение с един артист, който е едвам на 20-годишна възраст и за дълбоки тематики като да вземем за пример гибелта, познанието е по-скоро теоретично, в сравнение с емпирично.

За Бойко комедийните облици са по-трудните за създаване, в сравнение с трагичните. „ Комедия се прави по-трудно “, разсъждава артистът: „ Много е необичайно, само че като че ли за хората естественото положение е депресията и нещо да не е наред.

Много по-лесно е да си представиш, че нещо тъжно се случва . Радост и благополучие се реализира най-трудно като лъчение. “

Проектите, които са тук и ще бъдат

Бойко не може да се оплаче от липса на задължения.

В момента репетира текстове на Чехов в театрална работилница „ Сфумато “, където за него е същинско наслаждение да следи и да взе участие с негови по-млади сътрудници в процеса на потапяне в сериозните житейски тематики.

Друг забавен план, който следва за Бойко е обвързван с поезията. Той обаче към този момент няма да се изявява като създател на текстове, а ще чете пред аудитория българска класика.

Разбира се, можем да гледаме Бойко и на огромния екран. Последната му роля за киното е във кино лентата на Ники Илиев – „ Завръщане “, а любопитен факт е, че лентата е продуцентският дебют на водещия на новините на NOVA – Богомил Грозев.

За Бойко киното не е самоцелно занятие, а двупосочен развой.

„ Не е значимо да произвеждаме, тъй като по този начин би трябвало. Хубаво е българското кино да бъде нужно на хората. То да бъде заниманието, което те търсят, поради историята - и нас . “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР