Начало Как да се включа Вдъхновените Българи създадоха човешка тъкан

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Българи създадоха човешка тъкан
Коментари Харесай

Българи създадоха човешка тъкан с 3D-биопринтер

Начало Как да се включа Вдъхновените Българи сътвориха човешка тъкан с 3D-биопринтер Спас Керимов споделя повече за здравната иновация в изявление на Силвя Прибиловска за Vesti.bg и Вдъхновените  Силвия Прибиловска 30 август 2019, 07:51  Българи сътвориха човешка тъкан с 3D-биопринтер Източник: Личен списък
3D пpинтиpaнeтo нaбиpa известност в мнoгo cфepи в днeшнo вpeмe и биoинжeнepcтвoтo ce възпoлзвa oт опциите мy. Биoпpинтиpaнeтo e cмecицa oт биoинжeнepcтвo, пoлимepнa xимия, ĸлeтъчнa биoлoгия, мeдицинa и apxитeĸтypa.

Българската компания “Принтиво” изобрети неповторим 3D биопринтер “Адам” - първият по рода си у нас, посредством който основава изкуствена кожа и тъкани, наподобяващи човешките. Той работи с новаторско биомастило “Ева”, също създадено от българския екип.

Биопринтирането съставлява същата технология на послойно създаване на детайлите, както познатото 3D принтиране, само че вместо полимери употребява живи кафези.

Компанията “Принтиво” е основана преди три години от Спас Керимов и негови съидейници.

Vesti.bg и Вдъхновените Ви срещат с нейния изпълнителен шеф Спас Керимов.
 Спас Керимов
“Всяка технология е инструмент за смяна. Колкото по-революционна е тя, толкоз смяната е по-радикална.

Възможността да разкъсаш актуалната парадигма, посредством биотехнологичната гражданска война е нещо вдъхновяващо.

Още повече стойност добива, в случай че успееш да окажеш помощ, на колкото се може повече индивиди по пътя си”, споделя той в изявление на Силвия Прибиловска .

Спас е израснал в град Септември, приключва медицина, отличен е с награди от доста интернационалните научни конгреси.

Млад българин сътвори програмен продукт, който се употребява в целия свят

Интересува се от тъканно инженерство и регенеративна медицина.

“”Принтиво” беше крайният резултат от едно другарство и еманацията на една сполучливо приключена идея от няколко студенти по медицина. В началото едни дръзки мечтатели си представяхме по какъв начин ще променяме света. После се разочаровахме, а по-късно още веднъж се вдъхновихме.

Така, до момента в който не открихме верните хора, с които дружно дадохме начало на Адам и Ева. Красотата в това, от време на време разочароващо пътешестване беше, че актуализира всички нас и ни даде солидни основи да си представим бъдещето възможно”, споделя младият българин.



Тази технология твори живот и им разрешава да отпечатват парченца жива конструкция, която след това прилича човешка тъкан.

“Това е единствено началото, имаме вяра че единствено едно десетилетие ни дели от цялостен принтиран човешки орган!”, безапелационен е Спас.

Негови сътрудници са инженерът Радостин Стефанов и биологът Розалия Циканделова.

Разработването на технологията лишава едвам 4 месеца, а работата по биомастилото продължава близо година и половина.



“Ние сме на първо място група учени , лабораторни почитатели подготвени да се занимават с епруветки повече, в сравнение с с правене на бизнес. Напоследък обаче балансирахме това с нови членове на екипа и в този момент развиваме “Принтиво” с изключение на като високотехнологичен план, а и като новаторски бизнес”, показва доктор Керимов.

В момента работят в няколко посоки като главната им цел за 2019г. е да изградят функционална биопринтирана кост.

Как млад българин усъвършенства българското обучение

Определят я като сложна задача, само че имат вяра, че костта ще промени погледа на доста промишлености към биопринтирането и тъканното инженерство като цяло.

“Подобна тъкан може да реши големите функционални и етични проблеми във фармацевтичната промишленост и опазването на здравето като сполучливо размени тестванията върху животни на нови лекарствени молекули.

Пламен Русев: Това, което следва, е климатичен пъкъл (ВИДЕО)

Костната тъкан би била наложителен съставен елемент в изследователския развой на нови онкологични терапии”, изяснява Спас.



Към момента работят с университети, частни клиники и няколко колегата от промишлеността. Използват биопринтирането като решение на проблеми в микрохирургията, фармацевтичната промишленост и изследователските планове на разнообразни университети.

Желанието им е да се трансфорат в първата сериозна биотехнологична компания в България в обозримо бъдеще.

Човекът, който придвижва бъдещето в България

 3D биопринтерът
“У нас към момента сме надалеч от времето, когато единствено творчеството и въображението да са лимитиращ фактор на начинанията ти. Но е нужно да култивираме политическа, социална и най-много персонална воля, с цел да генерираме интелектуалния и след това стопански скок, от който страната ни по този начин обезверено се нуждае”, заключва Спас Керимов.

Вижте по какъв начин мъж живее с роботизирана ръка
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР