Началникът на Спешната помощ на болница "Пълмед" д-р Димитър Деликостадинов

...
Началникът на Спешната помощ на болница "Пълмед" д-р Димитър Деликостадинов
Коментари Харесай

Първият излекуван медик в Пловдив каза страшната истина за тежката форма на COVID-19

Началникът на Спешната помощ на болница "Пълмед " доктор Димитър Деликостадинов пребори ковид и се възвръща сполучливо. Той стана първият доктор в Пловдив, който се разболя и съумя да се излекува от COVID-19, написа Марица.

Пред "Марица " той описа за претърпяното от него.

- Д-р Деликостадинов, радваме се на хубавата новина за вашето излекуване. Ще ни споделите ли какво се случи?

- Бях на работа, почувствах се зле на единия ден, а на идващия ден към този момент имах болки в мускулите, заболяха ме и очите. Както го разказват експертите, имах проблеми с усета и мириса.

Вдигнах температура до 38,7 градуса, която не е типична за грипа. При него температурата стигна от 38 до 40 градуса.

- Сега към този момент допускате ли по какъв начин може да сте се заразил?

- Не нямам никакво визия по какъв начин е станало това, колкото и да се пробвах да си спомня.

- Имаше информация, че това е станало, когато сте били отвън България?

- Няма такова нещо. Не съм излизал от България. Какви ли не небивалици прочетох и чух за мен. През този интервал си бях в Пловдив и работех.

- Как реагирахте, откакто се почувствахте зле?

- Веднага останах в къщи и се обадих на моите началници, с цел да ги осведомявам какво се случва с мен. Изпратиха ми доктор Гергана Чавдарова - шеф на лаборатория по клинична имунология и микробиология в нашата болница, която удостовери болестта ми. Взеха ми проба на четвъртия ден, оказа се позитивна за ковид.

-Изпитахте ли терзания при този процес на събитията?

- Няма човек, който да не се уплаши от тази болест, изключително откакто вижда по малките екрани и другите медии какво се случва по света и в България. Аз също съм човек и беше изцяло обикновено да съм обезпокоен.

- Какво стана с вашата брачна половинка, която също е доктор?

- Четири дни по-късно и тя се разболя. Нейното положение беше по-тежко, стигна до болница. Вече я изписаха и се възвръща добре. За страдание двамата с нея изкарахме една от най-тежките форми на COVID-19. Не стигнахме до апаратна вентилация, но две седмици бяхме с тежка форма на зной и доста мощна и суха кашлица. Това нещо просто ни изяде.

-С какво ви лекуваха? - С хлороквин и изотромицин. Колегите от болничното заведение ме доставяха с тези лекарства. Благодарен съм им доста за грижите.

- Получихте ли поддръжка в този сложен миг?

- Да обадиха ми се доста другари, сътрудници и хора, с които не се бях чувал и виждал от години и ми изрекоха поддръжка. Прочетох хубави нещо по форумите за мен и за отделението, в което работя. Благодарен съм на всички, които ме окуражиха в този сложен миг.

- Какво ви следва?

- Период на карантина. Надявам се да се възстановя по-бързо и да се върна на работа.

-Промени ли се нещо в характера ви по-късно, което преживяхте?

-Отново се убедих, какъв брой е скъпо здравето за индивида. През интервала на заболяването смъкнах девет кг, две седмици бях с температура, зверска кашлица и стомашно-чревни проблеми. След като човек преживее сходно нещо, се замисля над доста неща.

- Какво ще посъветвате хората?

- Да съблюдават търпеливо наложените ограничавания, защото тези ограничения са за тяхно положително. Нека да слушат рекомендациите на Националния щаб, с цел да можем всички да се оправим по-бързо и сполучливо с тази пандемия. Решенията, които се взимат, са изцяло съответни и българинът би трябвало да разбере, че се вършат за негово положително, с цел да се запазят здравето и живота му.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР