Началникът на полицейския участък в Кресна Стоичко Калаузки бе уволнен

...
Началникът на полицейския участък в Кресна Стоичко Калаузки бе уволнен
Коментари Харесай

Уволниха дисциплинарно шефа на полицията в Кресна, шофирал без Гражданска отговорност

Началникът на полицейския сектор в Кресна Стоичко Калаузки бе уволнен дисциплинарно със заповед на шефа на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Благоевград комисар Дойчин Дойчинов. Най-тежкото наказване е наложено след дисциплинарна инспекция, формирана по отношение на нарушаване на Закона за придвижване по пътищата на полицейския шеф, заяви " Струма ".

През юли Калаузки е засечен от пътни служители на реда, че ръководи персоналния си автомобил " Хонда " без наложителната застраховка " Гражданска отговорност ", която изтекла преди към 9 месеца, заради което бил служебно дерегистриран.

Според състава на дисциплинарна комисия с тези си дейности Стоичко Калаузки е нарушил Етичния кодекс, защото се е сложил над закона, което е морално укоримо. Освен това е уронил и престижа на службата, защото казусът станал обществено притежание, което провокирало публично отвращение под формата на мнения в уеб страниците.

Заповедта за уволняване на Стоичко Калаузки е издадена на 25 ноември, а във вторник той е подал тъжба в Административен съд.

Само преди няколко месеца в същия съд се гледаха две каузи по тъжби на към този момент някогашния полицейски началник в Кресна против предходни дисциплинарни санкции. Стоичко Калаузки оспори наложеното му неодобрение със заповед на шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи - Благоевград Дойчин Дойчинов от 21 януари 2020 година Той бе осъден за една година с " неодобрение " поради три нарушавания, открити от комисия, която направила инспекция по сигнал против него. Нарушенията, които разкрили, се изразявали в това, че като началник на работа " Миграция " не е провел инструктаж на чиновниците преди провеждането на профилирана полицейска интервенция, че присъединил различен служител на реда за присъединяване в акцията вместо негов сътрудник, който бил плануван, и че не взел ограничения за това, че в продължение на 5 година служителка си тръгвала половин час по-рано от работа - в 17 ч. вместо в 17.30 ч.

В хода на делото станало ясно, че Стоичко Калаузки е желал 4 пъти отказ на дисциплинарната комисия поради преднамерено отношение, като той твърди, че бил дискриминиран, репресиран и потиснат. Като очевидци са разпитани служители на реда от група " Миграция ", които настояват, че им е провеждан вербален инструктаж. При разбора на доказателствата съдията по делото смята, че не излиза наяве при какви съответни условия са осъществени посочените нарушавания. За първите две се показва, че са в прорез със заповед на министъра на Министерство на вътрешните работи, а в действителност заповедта е подписана от основния секретар на Министерство на вътрешните работи.

Според съдията вменените три дисциплинарни нарушавания не се открояват с никаква особена тежест, нито са настъпили каквито и да е нездравословни последствия от тях за който и да било, заради което наложеното му " неодобрение " е анулирано. Решението бе дефинитивно и не предстои на обжалване.

Друг състав на Административен съд обаче удостовери дисциплинарно наказване от 6-месечно неодобрение, което било наложено на Стоичко Калаузки от полицейския шеф поради типова бланка на заявление, която попълнят чужденците за непрекъснато или дълготрайно престояване в страната, която вместо във формат А4 била във формат А3. Заповедта на шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи - Благоевград от 6 декември 2019 година е доказана.

Стоичко Калаузки бе назначен като шеф на ПУ - Кресна през март 2020 година, а краткотрайно изпълняващ длъжността шеф група " Миграция " тогава става Зорница Папучарова. Калаузки има над 24-годишен стаж в Министерство на вътрешните работи, като е работил в разнообразни служби - РЗБОП и Икономическа полиция, и е неведнъж награждаван.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР