Началникът на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов Румяна Бъчварова

...
Началникът на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов Румяна Бъчварова
Коментари Харесай

ГЕРБ: Няма да питаме Ердоган за Кърджали и тракийските бежанци

Началникът на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов Румяна Бъчварова съобщи в предаването „ Здравей, България “ по NOVA, че срещата сред Европейски Съюз и Турция във Варна е триумф за България.

Тя е безапелационна обаче, че на нея не могат да бъдат поставяни въпросите за изявлението на турския президент Реджеп Ердоган, който сложи Кърджали в духовните граници на страната си и за компенсацията на тракийските бежанци.

Нинова: Да питаме Ердоган за тракийските бежанци и Кърджали

От опозиционната Българска социалистическа партия желаеха премиера да реагира и да сложи и двата въпроса пред Ердоган на срещата във Варна, което Бъчварова разяснява по този начин:

„ Мисля, че е неуместно Българска социалистическа партия да се пробва да вкарва в този значим европейски подтекст национални тематики за полемика .

Това е демонстрация на политическо недоумение или политическо заблуждение на публиката в страната ни, съгласно мен.

Българското Министерство на външните работи съвсем незабавно изрази позицията си във връзка изказването на президента Ердоган за душевните граници. Темата за компенсациите на тракийските бежанци Българска социалистическа партия би трябвало да знае, че е сложена за разглеждане в работните групи към групата, която съществува по нерешените въпроси и това е тематика, която стои за разглеждане от времето, когато те имаха държавно управление.

Процесът тече и на такава среща, такива тематики не могат да бъдат поставяни, това би трябвало да е пределно ясно на Българска социалистическа партия. Да се слага в този безусловен звук е политически неточно и аз бих споделила и неуместно “.

Борисов за срещата във Варна: Напрегнато ми е, обезпокоеното ми е

Ердоган към Европейски Съюз: Къде са парите за мигрантите

Относно самата среща някогашният вътрешен министър показа: „ Работим за тази среща от дълго време. В момента виждам добра организация. Спокойни и удовлетворени сме, че успяхме да свършим голяма работа преди самото събитие. Фактът, че европейската и турската страна се съгласиха да вземат участие в тази среща значи, че самодейността на българското председателство да потърси възобновяване на разговора и да усъвършенства връзките сред Брюксел и Анкара е извънредно значима.

Що се отнася до триумфа на тази среща, от Брюксел ни увериха, че самото ѝ осъществяване е огромен триумф за Европейски Съюз. Ако тази вечер разговорът протече по един градивен метод, това ще бъде доста огромна стъпка напред.

Не очаквайте съответни съглашения от тази среща ,

тъй като форматът ѝ не допуска такива. Важно е да се резервира положителният звук и да се реализира взаимно схващане, което все още не съществува”.

Относно съглашението за бежанците, които Турция задържа на своя територия, както и изявленията ден преди среща във Варна на президента Ердоган, Бъчварова разяснява, че по тематиката няма спор. „ В съглашението от 2016 година е записано, че тези суми са дължими и в Брюксел не отхвърлят опцията те да бъдат изплатени допустимо най-скоро. Така че това изказване може да го тълкуваме по-скоро като обръщение към турската публика”, съобщи Бъчварова.

По думите ѝ следва да се посочи по кои фондове ще бъдат предоставени парите за втория транш. Тя сподели: „ Тези пари ще бъдат предоставени за бежанците, за образованието на децата, за изхранването, за медицински грижи, а не на самата страна, с цел да може тя да се разпорежда с тях, както реши. Това е една от тематиките, които турската страна евентуално би желала да разисква “.

Бъчварова е безапелационна, че

задачата на България е „ е да успеем да възстановим разговора сред главните фактори в Европа и турската страна .

Тук не става въпрос за това по какъв начин се усеща българската страна във връзка с резултатите от тази среща. Нашата задача е извънредно значима и мисля, че за първи път България има толкоз значима роля в европейската политика”, добави Румяна Бъчварова.

Целия диалог чуйте във видеото горе.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР