Началникът на отдел "Противодействие на наркотрафика и разпространение на наркотици"

...
Началникът на отдел "Противодействие на наркотрафика и разпространение на наркотици"
Коментари Харесай

Антимафиотите от ГДБОП, обвинени за чадър над наркогрупи, остават в ареста

Началникът на отдел "Противодействие на наркотрафика и разпространяване на опиати " Цветан Панков и шефът на бранш в същия отдел Кирил Ванков, които са упрекнати в присъединяване в проведена незаконна група за подкупи, за обезпечаване на чадър над наркогрупи, остават в ареста.

Полицайката от Групово дело "Национална полиция " Василена Фикерлийска, която съгласно прокуратурата е изпълнявала ролята на касиерка в бандата, магистратите оставиха без мярка за неотклонение, съобщи Монитор.

Двама от тримата арестувани висши антимафиоти от ГДБОП остават в ареста

С това свое определение бе доказано определението на Спецсъда от 28 юни. Заседанието бе извършено откакто от прокуратурата стачкуваха мярката на Фикирлийска, а от отбраната на Панков и Ванков внесоха частни тъжби, с които желаеха по-лека мярка.

Съставът на Апелативния спецсъд дефинира, че няма заплаха тримата обвинени да се укрият, само че доказателствата за двамата началници са задоволителни за задържането им под стража. От разпитите на очевидците излиза наяве по какъв начин е работила незаконната скица. Началникът на отдел за противопоставяне на наркотрафика Цветан Панков неведнъж се е срещал с наркобосове и техни представители, което единствено по себе си е в естеството на работата му, само че той на никое място не записал тези свои срещи и извършените диалози с хора от подземния свят.

От показанията излиза наяве, че той и Ванков неведнъж са желали рекети, с цел да подкрепят активността по наркоразпространение на бандите. Налице е заплаха двамата да извършат друго закононарушение заради служебното си състояние и продължителните си незаконни дейности.

Съдът счете, че няма задоволително доказателства, които да потвърждават, че полицайката Василена Фикерлийска е взела участие в схемата и я пуснаха на независимост. Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

От отбраната на полицайката показаха нови доказателства по делото, изразяващи се в 3 нотариални акта – на жилището, в което живее с 20-годишната си щерка - благосъстоятелност на нейната майка, на магазина, който има татко ѝ, както и на личното ѝ жилище, което е населявано от обвинения Цветан Панков. При ареста на Панков преди 2 седмици, той изхвърлил връзка с ключове, стана ясно по време на съвещанието. Един от ключовете бил точно от жилището на Фикирлийска.

Прокуратурата твърди, че двамата са били в интимни връзки и дружно са взели участие в незаконната група, осигуряваща чадър на наркобанди против рекет. Адвокатът на служителката съобщи, че не са налице задоволително доказателства, които да приказват за съпричастността на Фикирлийска към закононарушението, за което е упрекната. По негови думи шефът на отдел обитавал нейния апартамент, защото живеел в Своге, което доста усложнявало пътуването му към и от работното място.

В жилището не били открити нито пари, нито движимости на собственичката, изясни той. Защитникът отхвърли изказванията, че двойката вложила част от нелегално прибраните пари точно в този апартамент. Той уточни, че той е закупен от дарения на дядото на полицайката и средства, предоставени ѝ от родителите ѝ. Бяха показани и уверение от банка, което потвърждава, че дамата е теглила и заем.

Защитниците на двамата началници в ГДБОП дефинираха ареста и свидетелските показания на наркобосове като Стъкларя, Ланеца и Паяка като възмездие, защото те са взели участие интензивно в разкриването на незаконната им активност през годините. Един от основните очевидци по делото и основен участник в разкриването на бандата от "бопаджии " Росен Кръстев – Стъкларя, бил обвързван с наркогрупи, арестувани с присъединяване на двамата обвинени през годините.

Припомняме, че Стъкларя е този, който е предал белязаните 5 хиляди лева на Панков. Преди това той е пуснал сигнал до отдел "Вътрешна сигурност” в Министерство на вътрешните работи и дал показания, че Панков и Ванков са вземали пари за чадър от 2017 година насам.

"Чувах приказки от тези лица, че аз им преча и че ще измислят метод да ме злепоставят. В последна сметка те го реализираха ", сподели Кирил Ванков пред съда.

Той изиска по-лека мярка за неотклонение с оглед и на обстоятелството, че желае да продължи образованието си по Софтуерно инженерство в СофтУни.

След ареста на антимафиотите и полицайката от ГДНП преди две седмици, представителят на основния прокурор Сийка Милева разкри направленията, по които те са работили.

Първото е приемане на подкупи от наркогрупи с оглед да не бъде възпрепятствана активността й, да се покровителства, да се прави чадър.

Второто е да получават подкупи за обезвреждане на съперници в наркопазара - след приемане на подкупи е започвало образуването на оперативни каузи и преписки против съответни лица.

Третото направление е да се дава изпреварваща информация за идни дейности против дадени бандити. Исканите рушвети били сред 5-10 хиляди лева Панков и Ванков показали неяснота и спорове между тях измежду престъпния контингент. Единият фиктивно изготвял информации против бандити,а другият им обещавал помощ и подпомагане против пари. Това са чиновниците, които са държали връзката и с интернационалните ни сътрудници.

Шефът на Вътрешна сигурност Стефан Банков пък съобщи, че единият правел сякаш проблеми на избрани наркогрупи, а другият предложил да ги избавя.

По делото има и четвърти обвинен – Десислав Такев, който също е измежду основните очевидци. Той бе пуснат против парична гаранция още преди две седмици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР