Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев участва в третото издание

...
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев участва в третото издание
Коментари Харесай

83 държави обсъдиха борбата с насилствения екстремизъм

Началникът на защитата военачалник Андрей Боцев взе участие в третото издание на световната конференция на Департамента по защитата на Съединени американски щати на тематика: „ Противодействие на насилието от екстремистки организации “.

Тя се организира в интервала 15-17 октомври в Обединената военна база „ Андрюс “ във Вашингтон, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

„ Събрали сме се тук през днешния ден за прям разговор, който цели да намерим способи за повишението на своята успеваемост в битката с насилствения екстремизъм “, сподели домакинът на форума ръководителят на Обединения комитет на шеф щабовете на Съединени американски щати военачалник Джоузеф Дънфорд.

Той изрази удовлетворение от възходящия брой на страните-участници - през 2016 година при старта на самодейността те са били 40, а тази година в огромната намира се включиха представители от 83 страни. Генерал Дънфорд акцентира, че насилственият екстремизъм е трансреагионална опасност, която визира сигурността на всички страни и изисква да се намерят решения, издържани в политически, финансов и боен аспект.

Началниците на защитата разискаха противодействието на насилствения екстремизъм по целия свят – от Западна Африка и Сахел, до Либия, битката против Ислямска страна и Ал-Кайда, провежданите интервенции в Афганистан и района на море Сулу, както и провокациите в Югоизточна Азия.

В рамките на конференцията бе регистрирано, че битката с трансрегионалните екстремистки организации изисква необятна мрежа от държави-съмишленици, споделящи разследващи данни, информация и положителни практики. Висшите военни се съгласиха, че настава миг за групови дейности в духа на общо съдействие.

Констатиран бе напредъкът против насилствения екстремизъм през последните две години, способстван от усъвършенствания продан на информация по военни, разследващи и законодателни канали. Посочено бе, че 2017 е третата подред година, в която има спад на терористичните офанзиви и смъртните случаи в следствие от тях по света. В съпоставяне с 2016 година, през 2017 година офанзивите на Ислямска страна по целия свят са намалели с 23%.

В Ирак и Сирия екстремистката организация държи единствено 2% от територията, която е ръководела през 2014 година, а достъпът й до запаси е доста понижен. Потокът от задгранични бойци в двете страни от 1 500 души през днешния ден е понижен на към 100 индивида на месец.

Участниците във форума бяха безапелационни, че постигнатите резултати не трябва да водят до утешение, тъй като Ислямска страна, Ал-Кайда и обвързваните с тях групировки остават устойчиви, решителни и приспособими. Те оперират по по-разпръснат и загадъчен метод, употребяват интернет за поддържане на своята агитация и стават по-малко уязвими за стандартните военни дейности.

Държавите би трябвало да извърнат по-специално внимание на аргументите, водещи до радикализация, подчертаха присъстващите на форума.

Те се сплотиха към създаването на ефикасни ограничения за понижаване на риска от това екстремисти да употребяват киберпространството и високотехнологичните средства, с цел да уголемяват своите връзки, логистика, дарба да набират доброволци и да нанасят смъртоносни провали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР