Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещна днес, 2

...
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещна днес, 2
Коментари Харесай

Генерал Андрей Боцев: Военното сътрудничество между България и Румъния е добре балансирано и се развива успешно

Началникът на защитата военачалник Андрей Боцев се срещна през днешния ден, 2 октомври, с началника на Щаба на Сухопътните войски на Румъния генерал-майор Овидиу Уифалеану, оповестиха от пресцентъра на министерството на защитата.

„ Искам да отбележа, че военното съдействие сред нашите страни е добре уравновесено и се развива сполучливо “. Това съобщи военачалник Боцев в приветствието си към румънската делегация. Той уточни, че военновъздушните сили на двете страни си сътрудничат въз основа на подписаното Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Румъния по отношение на презгранични интервенции по Air Policing и Техническото съглашение към него. Началникът на защитата означи провежданите от военноморските сили на България и Румъния взаимни водолазни тренировки и присъединяване в учения.

„ Най-видими са взаимните ни действия в областта на сухопътните войски – освен това освен на двустранна основа, само че и в районен мащаб. България и Румъния дават своя принос към Бригада „ Югоизточна Европа “. Партнираме си сполучливо при реализацията на годишните учения на Многонационалното интегрирано логистично поделение за обща инженерна поддръжка за логистиката “, съобщи началникът на защитата. Той се спря и на взаимоотношението сред двете страни в границите на Многонационалната бойна група на Европейския съюз и при осъществяването на нейните наряди.

По оценка на военачалник Боцев двустранното военно съдействие се уголемява и в подтекста на Плана за подготвеност за деяние и самодейността за приспособено предно наличие. Двете страни интензивно взаимодействат по отношение на реализирането на самодейността за повишение интензивността на взаимната подготовка на въоръжените сили. В тази връзка началникът на защитата уточни, че от българска страна е доказано присъединяване в ученията „ Sea Shield “, „ Poseidon “ и „ Cetatea “.

„ Можем единствено да се гордеем с постигнатото във военното съдействие сред нашите страни през последните три години. Твърдо решени сме да продължим взаимната си работа “, безапелационен бе от своя страна началникът на Щаба на Сухопътните войски на Румъния.

„ Искам да посочи заслугата на българските офицери в Многонационална дивизия Югоизток на НАТО, чиито впечатляващи умения способстват за постигането на оперативна съгласуемост “, заключи генерал-майор Овидиу Уифалеану.

По време на срещата бяха разисквани стадиите на афилиране на български формирования към многонационални структури на Алианса с водеща нация Румъния, като по този метод ще се реализира по-нататъшно повишение на подготовката за реализиране на оперативна съгласуемост. Дискутирани бяха и провокациите при осъществяване адаптирането на Командната конструкция на НАТО.

Началникът на Щаба на Сухопътните войски на Румъния генерал-майор Овидиу Уифалеану е на тридневно публично посещаване в нашата страна. По-рано през днешния ден той се срещна с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Двамата командири разискаха интензифицирането на взаимните българо-румънски тренировки и учения с присъединяване на военни формирования от сухопътните войски през тази и идващите години. В рамките на визитата си в нашата страна генерал-майор Овидиу Уифалеану ще посети 61-ва механизирана бригада в Карлово.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР