Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отказа да коментира

...
Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отказа да коментира
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Всяко смекчаване на мерките носи риск от усложняване на епидемията

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отхвърли да разяснява думите на премиера, че е допустимо разхлабване на някои ограничения и даже преждевременната анулация на изключителното състояние. Той бе безапелационен, че това е политическо решение, а работата на щаба е да осведоми обективно държавното управление с ситуацията в страната.
Все отново началника на ВМА уточни, че би трябвало да сме наясно, че всяко намаляване на ограниченията ще докара до усложняване на епидемиологичната конюнктура.
„ Експертното мнение на всички места по света е едно и също. Виждате в Германия се заприказва за разхлабване на ограниченията и по тази причина в Берлин се построяват големи зали по образеца на „ Арена Армеец “ за банкет на заболели. Това се случва и в Букурещ. Има ясно схващане, че разхлабването на ограниченията, ще докара до усложняване на ситуацията. Обществото би трябвало да е наясно дали може да заплати тази цена и да има политически консенсус “, сподели ген. Мутафчийски.
Той изясни, че при започване на април страната ни е имала пик на заболелите от COVID-19, само че сега се „ катерим “ към нов пик.
„ Не можем да изкажем мнение, че в случай че се отворят къщите за посетители ще се отрази добре психически на народа, само че сигурно ще усложни епидемиологичната конюнктура. Светът не може и не би трябвало да стопира. Най-вероятно ще се наложи да живеем дълго с този вирус. Има наклонност – това, което не се е ограничавало до момента, се лимитира в този момент “, сподели още генералът.

Какви са разновидностите да се отворят учебните заведения?
По думите на Мутафчийски това също своите опасности, само че въпреки всичко текат разбори по какъв начин може да се случи това.
„ В света няма еднопосочно мнение кое е по-добрият вид за учебните заведения – има две тактики: едната е за стартиране на по-малките възпитаници и детските градини, като задачата е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да докара до доста инфектирани, обаче. Вторият модел е стартиране на по-големите възпитаници, тъй като им предстоят по-важни изпити, само че и при тях може да се разчита на по-осъзнато държание по време на зараза – да носят маски, да съблюдават отдалеченост и да употребяват дезинфектанти. И за двете категории се предлага намаляване на броя на децата и двусменен режим “, посочи още началника на оперативния щаб.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР