Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване, обяви

...
Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване, обяви
Коментари Харесай

Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване

Началникът на НСО не е подавал доклад за освобождение, разгласи президентът Румен Радев при отчитането на първата година от мандата си.

Преди ден стана ясно, че военна прокуратура–София ревизира Националната работа за защита (НСО) за злоупотреби. Говорителят на обвиняването полк. Елин Алексов удостовери, че е в ход инспекция, само че не посочи дали е ориентирана съответно против шефа й Ангел Антонов.

Резултатът от инспекцията би трябвало да стане явен до три месеца, като на този стадий тя не се води против съответно лице.

Радев обаче употребява случая, с цел да разяснява, че има проблем в законодателната уредба на работата на службата.

“Знаете, че сега тече прокурорска инспекция, само че тук става въпрос за проблеми със законите. Мандатът на предходния президент бе белязан с огромен срив в престижа на институцията, която загуби контрола на Държавната организация за разузнаване (ДАР) и на Националната работа за защита “, напомни президентът.

Той уточни, че ДАР от работа, директно подчинена на президента, е станала работа директно подчинена на Министерския съвет. А НСО от работа директно подчинена на президента, е станала работа към президента, който реализира всъщност нейното управление и надзор по 3 метода - да назначава началника след координиране с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание. А действителният надзор по закон се реализира от непрекъсната комисия в Народното събрание.

“Така че все още началникът на НСО по закон няма директен шеф ", разяснява Радев.

" През годините от президентската институция се лишават пълномощия. Мисля, че това, което става не е добре за българската народна власт, тя се основава на салдото на управляващи. Когато този баланс сред институциите се наруши в интерес на една, когато имаме прекомерна централизация на власт в ръцете на държавното управление - и официална, и неофициална, резултатите са налице ", сподели още Радев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР