Началникът на израелското военно разузнаване Аарон Халива е подал оставка

...
Началникът на израелското военно разузнаване Аарон Халива е подал оставка
Коментари Харесай

Началникът на израелското военно разузнава подаде оставка

Началникът на израелското военно разузнаване Аарон Халива е подал оставка и ще бъде освободен от поста, когато бъде решено кой да поема длъжността, оповестиха от Въоръжените сили на Израел.

" Генерал Халива, в съгласуваност с началника на щаба, е изискал да бъдат прекъснати отговорностите му. Взето е решение той да напусне поста си и да се пенсионира от армията, откакто бъде назначен негов правоприемник, " се показва в формалното известие на военните.

Халива към този момент пое отговорност за неуспеха на военното разузнаване, позволило пробив в отбраната на Израел и разрешило да се случи нападението на ислямистката формация " Хамас " на 7 октомври 2023 година

В писмото, с което подава оставка, той показва, че неговата дирекция " не се е справила със задачата, която ѝ е била поверена ".

Това е първият почитан чиновник, който се отхвърля от поста са след най-смъртоносно нахлуване в историята на Израел. Тогава 1200 души, най-вече цивилни, бяха убити, а други над 250 бяха взети в плен.

Атаката докара до продължаваща към този момент повече от шест месеца война в Газа за приета от Европейски Съюз и Съединени американски щати за терористична формация " Хамас " да бъде унищожена, а пленниците - освободени.

Споре AP след оставката на Халива е допустимо още високопоставени чиновници да поемат отговорност, че не са предотвратили нападението от 7 октомври, и да се отдръпват от постовете си.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР