Началникът на Генералния щаб на етиопската армия ген. Сеаре Меконен

...
Началникът на Генералния щаб на етиопската армия ген. Сеаре Меконен
Коментари Харесай

Опит за преврат в Етиопия взе жертви

Началникът на Генералния щаб на етиопската войска ген. Сеаре Меконен е бил погубен от телохранителя си след опит за прелом в щата Амхара, оповестява Агенция Франс Прес. При опита за промяна на властта са били убити губернаторът и негов върховен консултант.

Вчера ударен отряд, воден от шефа на силите за сигурност в Амхара нахлул на среща в Бахир Дар - столицата на щата, откривайки огън. При престрелката били ранени губернаторът Амбачеу Меконен и негов консултант, които по-късно умряли.

По-късно същия ден в явно началникът на Генералния щаб е бил погубен от телохранителя си.

Днес министър-председателят на Етиопия Ахмед Абий съобщи, че офанзивата против шефа на Генщаба е част от опита за прелом в Бахир Дар.

Той осъди противозаконните дейности на въоръжените групировки и съобщи, че опитът за прелом опонира на конституцията и цели да подкопае мъчно извоювания мир в района. Той би трябвало да бъде наказан от всички поданици на Етиопия, безапелационен бе етиопският министър председател.

Амхара е вторият по брой на популацията район на 100-милионна Етиопия, която е разграничена на 9 щата.

След като пристигна на власт през 2018 година Абий се пробва да направи промяна в африканската страна, в която продължаващото с години политическо принуждение докара до оставката на предшественика му - Хайлемариам Десален. Абий освободи политически пандизчии, анулира забрани за политически партии и стартира следствия против представители, упрекнати за нарушение на човешките права. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР