Началникът на Акушеро-гинекологичното отделение (АГО) в Смолянската болница д-р Антон

...
Началникът на Акушеро-гинекологичното отделение (АГО) в Смолянската болница д-р Антон
Коментари Харесай

Началник на АГ-отделение в Смолян, в чиито ръце са проплакали около 3400 бебета, напусна болницата

Началникът на Акушеро-гинекологичното поделение (АГО) в Смолянската болница доктор Антон Лалов напусна и отделението, и болничното заведение през днешния ден.
„ Причина да напусна е напрежението и несигурността, с които работя, тъй като не искам да давам пояснения, че друго поделение има проблем. С отделението по неонатология ние сме като скачени съдове. Това поделение лека-полека върви обратно. И в един миг ние без тях няма по какъв начин да работим, а това не се отразява единствено върху ражданията, а върху цялостната активност на отделението по акушеро-гинекология “, изясни доктор Лалов.
По думите му освен това състояние раждания при рискови бременности не могат да се правят в МБАЛ – Смолян.
„ В подобен случай ние би трябвало съветваме бъдещата родилка да отиде на друго място, само че за мен това не е решение на казуса - да пратим бременна да роди другаде. Всеки вижда, че раждаемостта е спаднала. Обаче не мога да приема упрека, че откак аз съм станал шеф на отделението, раждаемостта е паднала с над 200 деца. Сигурно половината от родените в отделението деца до момента са при мен. Ако някой счита, че аз съм прогонил родилки, си е за негова сметка. Аз съм изпратил две бременни в Пловдив и София от тези, които следя. И то, тъй като фактически са имали сериозен проблем. Иначе ние - АГО и Неонатология, слизаме на равнището на общинска болница. Ето това е казусът. С такава неустановеност аз не искам да работя. Да не дава Господ да стане проблем, тогава ще е ужасно. Ние, които се занимаваме с раждания, постоянно сме в челото на новините. И никой не може по-добре от вас, публицистите, да разбере, че това е най-болната тематика. Ние сме сложени под подобен публичен напън. Смъртен случай при нас е най-болезнен, тъй като става въпрос за новородени. Умират хора на по 25 години от инфаркт и хората го одобряват за орис. Но когато почине родилка или бебе, постоянно лекарят е отговорен. На мен и ръка са ми целували, от което съм изпитвал ужасно стеснение. Но до момента в който се работи по този метод, аз няма да съм там, тъй като има неща, които не мога да трансформира, даже да желая. Това е към този момент въпрос на организация на по-високо равнище “, разяснява медикът.

Той сподели, че оставката му е била призната незабавно и от през днешния ден към този момент не работи в болничното заведение.
„ Нищо ужасно не е станало. Не желая да намирам недостатъци и да компрометирам който и да било, тъй като нямам неприятна мисъл против сътрудниците и управлението. Проблемите с неонатологично поделение - споделил съм го, споделям го и пред Вас, не са нещо прикрито и покрито. Те работят мъчно, а ние сме подвластни от тях. Аз се усещам нерешителен, когато тяхното поделение не работи както би трябвало, тъй като съм обезпокоен за пациентите. Всички сътрудници са несигурни. В неонатологично поделение останаха две колежки, които работят, и аз се чудя по какъв начин работят, почтено казано. Там към този момент няма 24-часово дежурство. А аз желая на драго сърце да отивам на работа, без терзание, с цел да съм потребен на хората. Може да има неудовлетворен пациент от мен, само че няма измамен. С пациентите съм бил до дъно правилен и пореден. Това никой не може да ми го отнеме. Това си е мое персонално качество. Съвестта ми е чиста. Но се оказва, че ние не можем професионално да си вършим работата и да обясняваме на пациентите, че би трябвало да вървят в Пловдив, тъй като неонатологично поделение не може да покрие стандартите. Това е казусът и не е моя работа да го изяснявам “, добави акушер-гинекологът.
„ Тръгвам си със самочувствие от болничното заведение, само че от това не желая да се прави сензация и някой да остане афектиран. Мое си е решението. Аз по този начин напуснах и като шеф. Когато видях, че не мога да се оправя с избрани проблеми, ясно и почтено споделих: " Аз съм дотук! Нека оттук-нататък някой различен да се опитва ". Искам да се знае, че нито съм подвел управление на болничното заведение, нито сътрудници - никой. Единствено скърбя, че ще останат неприятно сюрпризирани мои пациенти, само че ще намеря вид да бъда правилен по отношение на тях и да им оказа помощ по най-хубавия метод. Към ДКЦ-то на болничното заведение ще продължа да работя. Аз имам втори трудов контракт там и той ще си остане. Освен това следва да проработи медицински център, в който имам кабинет в Дълбокото дере с ехограф. Регистриран е в РЗИ. Проблем ще бъде за ражданията. Тази обстановка с оставката ми се случи безусловно за 24 часа. Аз имам график за декември месец. Напускането ми авансово не е премислено, прекипя ми, напуснах като естествен и заслужен човек. Предварително нямам спогодба с никой. Да се счита, че аз съм се заигравал с различен шеф - това са цялостни нелепости “, показа лекарят.
Той акцентира, че от него няма да се чуе неприятна приказка за негов сътрудник, тъй като те са експерти.
„ Проблемите обаче се натрупат с години и някой път човек си мисли, че няма да пристигна подобен миг, в който няма да има хора да работят. Не може поделение като нашето в общинска болница да работи по-добре в сравнение с в регионална. А този миг идва. Нетърпимостта се натрупа много в последно време и повярвайте ми, освен аз мисля по този начин. Аз съм споделил през днешния ден на сътрудниците на доклад: " Никого не наемам с това да ме пази, да ме пази. Аз съм задоволително възрастен човек и мога да се пазя самичък и да си опазя престижа. Вие мислете по какъв начин ще работите, тъй като вие оставате да работите и все някой би трябвало да остане! " Смея да кажа, че всички сътрудници, с които работих до през днешния ден, може да потвърдят това, което Ви споделих, тъй като в действителност се работи мъчно “, споделя с болежка доктор Лалов.
„ И преди мен е имало поделение, и след мен ще го има. И преди мен са се раждали деца, и след мен ще се раждат. Важното е аз да пребивавам с възприятието си за достолепие. За всичко, което съм постигнал досега, стои доста труд, доста предпочитание за работа. И в случай че вярвате, че към момента има хора, безкористни и отдадени на работата, колкото и да звучи нескромно, аз съм един от тях. Няма да се трансформира, даже да съм доверчив в очите на хората. Няма да се върша и на воин, тъй като честен вид за решение на казуса е просто да се оттеглиш -мирно, безшумно, добродушно, без сензации. Аз това и направих. В очите на доста хора може да наподобявам като застаряващ добряк, само че съм мечтател и няма да се трансформира. Ще си намеря друго работно място и отново ще работя, колкото мога. Надявам се да намеря схващане и поддръжка - освен от пациентите, тъй като тяхното мнение го знам, имам и поддръжката им, само че ми е нужна поддръжка и от сътрудниците, от всички “, показа още доктор Лалов.
Той акцентира, че не се сърди на никого и не упреква никого: „ Просто желая да пощадя себе си, тъй като много години това поделение ми е сериозна отговорност и съм се стремил да е без проблеми. Стига толкоз! “.
Д-р Антон Лалов е на 54 години. Семеен е. Има четири внучета, две девойки и две момчета. От 28 години е доктор в смолянската болница, бил е дълги години старши доктор в Акушеро-гинекологичното поделение, пет години е бил шеф на отделението. За 7 година е бил в Борда на шефовете, четири от тях - изпълнителен шеф на МБАЛ – Смолян, само че от самото начало не е спрял да работи като акушер-гинеколог. Има забавно занимание. В свободното си време създава макети на къщи и храмове от плява.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР