Началната заплата на преподавателите и другите педагогически специалисти става 920

...
Началната заплата на преподавателите и другите педагогически специалисти става 920
Коментари Харесай

920 лева става стартовата учителска заплата

Началната заплата на преподавателите и другите педагогичен експерти става 920 лв.. Досега тя беше 760 лв..

Това става, откакто Министерството на образованието и обществените сътрудници подписаха новия групов трудов контракт.

Така от просветното министерство се надяват да привлекат повече фрагменти към учителската специалност.

Официално: Увеличиха учителските заплати с 15%

Фандъкова: Трябва да имаме доверие на възпитателите

Според заложеното в контракта се планува възнагражденията на старшите учители и възпитатели да бъде нараснало на 955 лв., а на основните учители 1005 лв..

По-високо възнаграждение ще има за шефовете и техните заместници. Увеличението на заплатите би трябвало да влезе в действие от 1-ви януари следващата година, само че е допустимо това да се случи при положително осъществяване на бюджета и с началото на новата образователна година.

„ Предвижда се и нарастване на средствата за т. нар лекторски часове. Това са часовете, които са над минималната наложителна преподавателска норма “, обясни заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова.

Увеличението би трябвало да се случи на 1 януари 2019 година, само че при положително осъществяване на бюджета е допустимо то стане факт от началото на новата образователна година през месец септември.

Новият групов трудов контракт подчертава и върху създаването и използване на политики за недопускане на експанзия в учебно заведение.

„ Промени, които са ориентирани към по-ясно и тъкмо регламентиране на правата и отговорностите на възпитаници и родители. Предвидено е родителите, при записването на учениците, да се срещат с всички нормативни условия, а това да се твърди с техния автограф. След това те са длъжни да съблюдават условията на съответното учебно заведение. Предвидена е и взаимна работа по реализиране на Стратегията за възпитателната активност. Училището в никакъв случай не е бягало от втората функционалност, която извършва, а точно възпитателната работа “, счита зам.-министър Михайлова.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР