Набожният бизнесмен и кмет на малък окръг в Истанбул Екрем

...
Набожният бизнесмен и кмет на малък окръг в Истанбул Екрем
Коментари Харесай

Избори или не - триумфът на Имамоглу изправя Ердоган пред дилема

Набожният предприемач и кмет на дребен окръг в Истанбул Екрем Имамоглу реализира нощес нещо, което никой преди него не би правил - победи претендент на президента Реджеп Тайип Ердоган два пъти за три месеца. Това го трансформира във вероятен противник на Ердоган, заемал новия му пост, преди да оглави изпълнителната власт в Турция.

Освен че е икономическо сърце на Турция, с мащаба си с близо 16-те си милиона поданици (една пета от популацията на Турция) той концентрира и към четвърт от всички обществени вложения в страната. Със своите най-малко 1.5 млн. кюрди Истанбул е мощно внушителен за настройките измежду малцинството, което на локалните избори пред пет години оказа помощ на Ердоган даже в югоизточната, подкрепяща прокюрдската ДПН част на страната. Докато гласоподаваха през вчерашния ден, и Йълдъръм, и Имамоглу бяха деликатни в мненията си. Първият изиска " амнистия и благословия ", в случай че е обидил или наранил " противник или брат " в града. Другият сподели, че работи в името на " демокрацията и легитимността на всички бъдещи избори ". Двамата, дружно с екипите си, се оказаха принудени да наблегнат на локални обещания макар реториката за " национално оцеляване ", призната от Ердоган и ПСР още преди " истинските " локални избори на 31 март.

В Истанбул Ердоган бе на власт 25 години - първо самичък, като кмет, и по-късно посредством лоялни на властта кметове от Партията на справедливостта и развиването (ПСР). Мевлют Уйсал, предшественикът на Имамоглу, пое ръководството през 2017 година, откакто заемалият поста 13 години се отдръпна по искане на Ердоган, макар че бе определен не от президента.

Сега сложната разлъка на ръководещите с Истанбул е реалност, откакто нежеланието за нея провокира нови избори в града. Тя не бележи края на властта на Ердоган в Турция, само че сигурно обърква сметките му.

Накъде след загубата

Ердоган и ПСР изгубиха две трети от икономическите центрове в Турция, само че завоюваха локалните избори преди три месеца - получиха максимален дял от кметските места и тези за съветници. Все отново втора загуба в същия град за няколко месеца може да отслаби хватката му, до неотдавна считана за " желязна ", написа " Ройтерс ". Агенцията цитира анализатори, съгласно които е допустимо да има разбърквания в кабинета и промени във външната политика.

Моментът, в който ПСР претърпява загубата, загубата допуска, че част от рокадите може да са в стопанската система. Турция навлезе в криза за пръв път от 10 години, а напрегнатите връзки със Съединени американски щати поради покупката на съветски ракети и опасността от американски наказания основават нови благоприятни условия за безпорядък. В. " Уолстрийт джърнъл " отбелязва, че преди изборите Ердоган полагаше старания за стопански промени, а в този момент с изключение на нови ограничения му следва и среща с американския му сътрудник Доналд Тръмп в опит да изглади дипломатическите несъгласия.

Икономическите компликации, преживявани от мнозина в Турция, изведоха на напред във времето гнева против неуспехите на ПСР в тази област и насочиха вниманието към властническия жанр на президента от несполучливия опит за прелом насам.

 Президентът Реджеп Тайип Ердоган, откакто гласоподава.
© Reuters

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, откакто гласоподава.

" Турският електорат се дистанцира от ръководещата партия, " споделя Синан Юлген от основания в Истанбул мозъчен концерн " Едам ", представен от " Уолстрийт джърнъл ". " Има сериозен риск ПСР да загуби ролята си на хемегон в турската политика. "

И това, и други издания интервюират жители, които приказват за смесените резултати на ПСР в Истанбул, давайки си сметка за постигнатото - да вземем за пример има доста инфраструктурни усъвършенствания, само че множеството поръчки за тях са отишли при другари на Ердоган.

Заплаха ли е Имамоглу

По традиция " речта от балкона " бе запазена марка на Ердоган след избори, а и референдуми, тъй като постоянно печелеше, и по този начин президентът говореше пред хиляди последователи, пристигнали да го чуят. В първите часове след резултатите нямаше сходна тирада, само че Имамоглу събра в региона на Бейликдюзю хиляди последователи. " Край на партийните разделения. Сега има заслуги и морал. Сега има правила, закон, правораздаване, " сподели той. "
Mayor-elect of Istanbul #Imamoğlu is addressing ten thousands of people at a victory speech in Beylıkduzu: " Partisanship is over. There is merit and morality now. There is now rights, law, justice. " #Istanbul#herseycokguzeloldupic.twitter.com/o2jCdvFkyk
— Sümeyra Tansel (@tansel_sumeyra) June 23, 2019

Фигурата на Имамоглу съумя да сплоти кемалисти и кюрди с религиозните турци, част от електората на Ердоган, по метод, по който учителят Мухарем Индже не съумя на миналогодишните парламентарни избори. В това той е друг от държанието на своята Републиканска национална партия (РНП), изясни политологът Гьокхан Баджък в диалога си с " Дневник " преди няколко седмици.

" От кемалистката партия пробват да разработят ислямистки дискурс, само че се провалят, изкуствени са. Не и в тази ситуация (на Имамоглу): имаме забавен водач, доста добре се оправя. Има всички квалификации - от черноморието е, а то е доста обичайно, може да рецитира Корана в джамиите, което е нетрадиционно за кемалистите. Не се надявам да стане още един Ердоган, само че по генезис е още един човек като Ердоган, единствено че заклеймявани като кемалисти, от доста обикновено семейство, " сподели Баджък. " Кемалистите са заклеймявани като елитисти, само че той е от провинциална, консервативна зона, където хората са със забрадки. Няма потребност от изборни тактики. Последният водач, който направи това, беше Бюлент Еджевит (бивш министър председател с четири мандата, множеството къси - бел. ред.) през 70-те и 80-те. "

При това не става дума единствено за ислям, добави политологът, обяснявайки за какво съгласно него мнозина консервативни гласоподаватели ще поддържат Имамоглу. " Много хора са изтощени от Ердоган, който е на 65. Имамоглу е по-млад и по-енергичен, " само че фактически и първият от РНП, приложил редовно ислямисткия дискурс.

 Хиляди последователи чуха и речта на Имамоглу в изборната нощ в Бейликдюзю, Истанбул.
© Reuters

Хиляди последователи чуха и речта на Имамоглу в изборната нощ в Бейликдюзю, Истанбул.

За него обаче сложното следва. Според цитирания от " Блумбърг " професор по обществени науки в университета " Сабанджъ " методът, по който Имамоглу се оправи на поста, ще " дефинира дали може да е противник (на президентските избори) през 2023 година "

Новият кмет на Истанбул набра известност, откакто загуби извоювания на 31 март пост след единствено 18 дни на него. На Ердоган не помогнаха и обвиняванията, отправяни от него и партията му към съперника - че е подкрепян от упреквания за опита за прелом преди три години свещеник Фетхуллах Гюлен или че е " грък " (защото е от Трабзон).

Снощи в първия си коментар на резултатите в " Туитър " Ердоган даде поръчка, че може да не желае нови избори преди юни 2023 година, когато би трябвало да са идващите. Той застъпи същата теза и след локалния избор на 31 март, когато сподели, че за Турция е по-добре да има четири години непоклатимост без избори, които да нагнетяват напрежението. Това мнение изрази в известие, представено от " Ройтерс " и водачът на националистическите съдружници на ПСР, Девлет Бахчели.

" Като декорация на витрина "

Може обаче да се стигне до изключителни президентски избори, в случай че Ердоган желае да спре възхода на Имамоглу, счита Мурат Гезиджи, който оглавява социологическата организация, носеща неговата фамилия. Според него има и различен вероятен сюжет - основаване на " политически безпорядък " в ПСР, който може да " докара до образуването на нови партии " и изборите да се насрочат за по-късно тази година или рано следващата година.

И съгласно Би Би Си протичащото се ще форсира разцеплението в ПСР и в този момент ще се приказва повече за времето след Ердоган. " Той ще акцентира, че е на власт в директно бъдеще - няма планувани избори за преди 2023 година, само че мнозина ще ги чакат по-рано, " написа кореспондентът на английската социална медия Марк Лоуън часове след вота.

Същевременно възходът на Имамоглу, в случай че остане на поста, не е обезпечен. Турски публицисти обръщат внимание, че вотът бе единствено за кмет на община Истанбул и това не трансформира с нищо успеха на ПСР на изборите за общински съветници, където те имат болшинство в града. Съветът би могъл да блокира проекти на Имамоглу, както към този момент направи с оферти за понижени сметки по време на късия му мандат през април. След като отхвърли концепцията му, единствено ден по-късно болшинството на ПСР я предложи единствено, разгласи я за своя и я прокара с гласовете си.

Ердоган схваща това и към този момент е припомнял, че болшинството е основно по въпроси като годишния бюджет. Мнението си за това какъв ще е Имамоглу като кмет той заключи с думите: " Ще е като декорация на витрина. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР