Наблюдението над Румъния за съдебните реформи и борбата с корупцията

...
Наблюдението над Румъния за съдебните реформи и борбата с корупцията
Коментари Харесай

Брюксел подкоси Румъния, като я остави под наблюдение

Наблюдението над Румъния за правосъдните промени и битката с корупцията остава. Еврокомисията написа много отрицателен отчет за страната. В него категорично се показва, че " Комисията съжалява, че Румъния не е взела ограничения по рекомендациите от отчета от ноември 2018 година...Те би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се върне страната на пътя на промените и на пътя за преустановяване на механизма за съдействие и инспекция. " Еврокомисията ще продължи да следи работата на Румъния посредством Механизма, се показва в отчета.

В отчета от м.г. ЕК няколко пъти изрази опасения по отношение на върховенството на закона във връзка правосъдни промени и битка с корупцията, както и отстъпление от напредъка, реализиран през предходните години и това развиване буди сериозна паника. 

Според отчета в огромна част от този интервал се е следила слаба или никаква воля от страна на румънските управляващи да се ангажират с спомагателните рекомендации. Европейска комисия е трябвало да информира румънските управляващи през май 2019 година, че в случай че не се създадат нужните усъвършенствания или в случай че се подхващат спомагателни отрицателни стъпки, Комисията ще предприеме дейности по силата на рамката за върховенството на закона отвъд параметрите на механизма за съдействие и инспекция.

През ноември 2018 година Еврокомисията предложи на Румъния да приключи неотложно използването на противоречиви правосъдни закони, които има риск да доведат до натиск върху съдии и прокурори и подкопават независимостта и качеството на правосъдната система, както и на последващите ги изключителни наредби. Друга рекомендация бе това законодателство да се преразгледа. В тазгодишния отчет се акцентира, че румънските управляващи не са последвали тези рекомендации.

Отбелязват се проблемите с процеса на назначаване на нов основен прокурор отпред на Национална дирекция за битка с корупцията, която се оглавяваше от Лаура Кьовеши до м.г., когато бе уволнена от правосъдния министър. Преди дни тя бе одобрена за първия основен прокурор на Европейски Съюз. Румъния не е изпълнила рекомендациите в предходния отчет да замрази влизането в действие на промените в наказателния и наказателно-процесуалния кодекс. Те бяха остро подложени на критика и огромна част от тях изглеждаха несъвместими с европейското законодателство и интернационалните отговорности на Румъния, се напомня в отчета. Превенцията на корупцията също не е значим политически приоритет. 

ГОТОВНОСТ

Европейска комисия счита, че Хърватия е подготвена да стане част от Шенгенското пространство, оповестиха от пресслужбата на институцията. На базата на резултатите от почналия през 2016 година развой на оценка на страната Европейска комисия счита, че са   предприети необходимите ограничения, с цел да се обезпечи осъществяването на шенгенските правила в региона на ръководството на външните граници. „ Поздравявам Хърватия за нейните старания и неизменност за осъществяването на всички нужни условия, с цел да се причисли към Шенген... Вярвам, че страните членки ще подхващат нужните стъпки, с цел да може Хърватия скоро да стане пълновръстен член на Шенген “, съобщи ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. Комисията приканва Съвета да разиска въпроса.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР