Наблюдение на вируса COVID-19 за евентуални мутации, продължаване на тестването

...
Наблюдение на вируса COVID-19 за евентуални мутации, продължаване на тестването
Коментари Харесай

СЗО разработи три сценария за поведението на COVID-19 |

Наблюдение на вируса COVID-19 за възможни разновидности, продължение на тестването за ограничение на огнищата и имунизация предлага Световната здравна организация за превъзмогване на пандемията в отчет, оповестен в сряда, съобщи Асошиейтед прес.

Той преглежда три вероятни възможни сюжета за смяна в държанието на вируса през идната година.

„ Въз основа на това, което знаем, най-вероятният е вирусът COVID-19 да продължи да мутира, само че тежестта на болестта, което предизвиква, да понижава с течение на времето, защото имунитетът се усилва заради имунизация и преболедуване “, сподели генералният шеф Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг.

Според  главния сюжет , който служи като работен модел на СЗО, вирусът ще предизвиква по-малко сериозни огнища с периодически скокове в разпространяването на инфекцията, защото имунитетът ще понижава. Възможно е да се наложи слагането на бустерна доза за най-застрашените . Вирусът евентуално ще се трансформира в сезонен, с пикове през по-студените месеци, сходно на грипа.

В " по-розовия ", или най-оптимистичният сюжет , бъдещите разновидности ще бъдат  " доста по-леки като клинична картина ", отбраната от тежко заболяване ще бъде дълготрайна  и няма да са нужни нови имунизации или обилни промени в актуалните ваксини.

Най-лошият сюжет планува стъпки, ако вирусът се трансформира в нова, мощно предаваема и смъртоносна опасност. При него имунизациите ще са по-слабо ефикасни и имунитетът против тежки болести и гибел би намалял бързо, което ще изисква обилни промени в актуалните ваксини и необятна кампания за слагане на бустерни дози за уязвими групи.

За да подкрепи прекратяването на изключителната епидемиологична конюнктура в страните, СЗО прикани страните да засилят наблюдението на вируса , за да открият ранните предупредителни признаци за обилни промени в структурата му; да съсредоточат напъните си в  следене и лекуване на пост Коронавирус затрудненията , с цел да се понижи вероятността от дълготрайни увреждания, и  да продължат да тестват интензивно популацията , за да откриват навреме огнищата и да могат да вземат съответни решения в интерес на здравето на общността.

Според СЗО страните би трябвало да наблюдават и еволюцията на вируса в животинските популации .

За организацията главната цел продължава да бъде имунизиране против Коронавирус на 70% от международното население, с фокус върху най-уязвимите от тежко протичане на заболяването.

Докладът регистрира, че актуалните ваксини са по-малко ефикасни от предстоящото  при Омикрон, само че имунизацията остава главното средство за превъзмогване на пандемията. Към края на март 2022 година в света са приложени над 11 милиарда дози, само че към 36% от международното население към момента не е получило даже първа.

„ Мисля, че изложеното в отчета е рационален, обстоен метод на високо равнище - сподели Дейвид Дауди, епидемиолог по инфекциозни болести в Института по публично здраве " Джонс Хопкинс ". - Дали ще ни изведе от острата фаза или не евентуално зависи повече от вируса и от използването на този метод, в сравнение с от самия документ, само че мисля, че той е положително начало. “

" Докладът " Стратегически проект за подготвеност и реакция ", е третият на СЗО и евентуално ще бъде финален ", отбеляза генералният шеф на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. Първият беше оповестен при започване на пандемията, през февруари 2020 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР