Наблюдавайки сблъсъците между партиите след изборите, станах по-голям песимист отпреди.

...
Наблюдавайки сблъсъците между партиите след изборите, станах по-голям песимист отпреди.
Коментари Харесай

Проф. Георги Карасимеонов: Нещата в политическата ни система са дълбоко загнили

" Наблюдавайки конфликтите сред партиите след изборите, станах по-голям черноглед отпреди. Имаме два политически блока, равнопоставени, които надали могат да намерят общо сред себе си, с цел да основат държавно управление ".

Това сподели пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов.
И добави, че става въпрос не за съвместяване на политики, даже не за идеологически взаимни отстъпки, а за общоприет кардинален въпрос за битие на нашата народна власт:

" Дали ще продължава да се " развива " въз основата на циничен модел, обвързван с корупция и недостатъци, или ще се обнови и ще тръгне по пътя на развитите европейски демокрации. Тук двата блока не могат да намерят общи позиции ".

По думите му в Народното събрание ще се решат кардинални въпроси - за бюджета, за актове, свързани с Европейски Съюз, само че отвън това мъчно ще работи държавно управление на малцинството.

В предаването " Нещо повече " политологът акцентира, че няма да е продуктивно за политическия развой на страната да отидем още веднъж на избори.

" Нашата политическа система стигна до състояние, в което нямаме естествени политически партии, които да могат да си сътрудничат. Това е в резултат на деформацията на демокрацията през последните 20 години. Дълбоко са загнили нещата ".
„ В момента ние сме в положение, което никоя друга страна от Европейски Съюз не е, даже и в Източна Европа “, акцентира той.

По думите му решение на казуса е ГЕРБ да стъпи на антикорупционна стратегия.

Той изрази вяра, че в Народното събрание ще се намерят болшинства, свързани с активността в Народното събрание, не с изпълнителната власт, и след това отново ще се върви към избори, въпросът е по кое време. Проф. Карасимеонов предвижда, че нов избор може да се чака сред пролетта и лятото на идната година.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР