Наблюдаваният масов преход към електрически автомобили е само част от

...
Наблюдаваният масов преход към електрически автомобили е само част от
Коментари Харесай

9 изобретения, които ще променят автомобилната индустрия

Наблюдаваният всеобщ преход към електрически коли е единствено част от революцията в тази сфера. Автомобилните производители и профилираните компании в същото време създават нови системи и технологии. И това не са детайли, свързани единствено със света на колите, а могат да бъдат прилагани в други сфери (или пък произлизат от тях). Automedia.bg предлага листата, направен от сп. " Тайм ", на нововъведения, които значително ще трансформират автомобилната промишленост.

 

ABB Terra 360 - ултра бърза зарядна станция

Инфраструктурата за високоскоростно зареждане към момента не е развита в доста европейски страни, само че швейцарската компания ABB е уверена, че доста скоро този проблем ще остане в предишното. Terra 360 е най-бързата зарядна станция в света с мощ от 360 kW. На процедура може да обезпечи 100 км самостоятелност единствено за 3 минути, а за " цялостен контейнер " са нужни едвам към 15 минути.

 

Aeva Aeries II - водач от бъдещето

Според някои специалисти технологията LiDAR е бъдещето на системите за подкрепяне на лидера. На процедура това е " око ", способно да засича обекти към автомобила и да дава непрекъсната информация на електрониката на автомобила. От тази база започва планът на Aeva, наименуван Aeries II. Това е нещо като LiDAR 2.0 - по-бързо и по-точно при разкриване на трудности.

Всъщност тази система картографира позицията на обектите в тримерен формат със " зрително поле " от 120 градуса. Aeries II разчита на индивидуален чип и е доста издирван от производителите точно поради структурната си елементарност.

 

BMW iX Flow - багра, която трансформира цвета си

Уникалнен и сходен на хамелеон BMW iX дебютира на ревюто CES в Лас Вегас предишния януари. Електрическият SUV е оцветен със особено покритие, което може да трансформира цвета си въз основата на редица фактори. Въпреки че BMW разполага единствено с нюанси на черно и бяло, немският производител работи дружно с тайванската компания E Ink, с цел да сътвори доста други цветове.

Отвъд естетиката смяната на цвета има доста характерна цел. В случай на високи температури по-светлият цвят ще понижи поглъщането на топлота, което ще докара до по-малко потребление на сила от батерията.

 

Ezee Rickshaw - промяна на батерия в Индия

Индия е една от най-замърсяващите страни в света и към момента наподобява доста изостанала по пътя към електрификацията на колите. Поради тази причина изобретението на компанията Power Global е доста значимо.

eZee е литиево-йонна батерия, която може да се инсталира на хилядите триколки в индийските градове и може да бъде сменена, като се отиде до някой от павилионите на компанията. Rap Eco Motors - компанията, която създава триколки като Rickshaw, към този момент е поръчала 50 000 комплекта, които биха отстранили 3,7 милиона тона CO2, отделяни годишно.

 

Ford F-150 Lightning - всеобщ електрически пикап

Най-продаваният пикап в света стана електрически през 2022 година Всъщност през тази година точно Ford F-150 Lightning е един от най-интересните EV коли на американската сцена, където пикапите постоянно са били на респект.

Според " Тайм " стартирането на пазара на Lightning (продаван на начална цена от към $43 000, в това число държавните стимули) би разрешило по-бързо разширение на електрическите модели посредством улеснение на прехода към транспортни средства, захранвани с акумулатори.

 

Lucid Air - бързо зареждащ се електрически автомобил

Американският седан предлага голям брой нововъведения. Предлага се с мощности от 487 до 1217 к.с., като може да форсира от 0-100 км/ч единствено за 2 секунди в доста бързата си версия Sapphire. Това, което евентуално е предиздвикало " Тайм " да го уточни измежду най-важните изобретения на годината, е 924-волтовата архитектура.

Air е измежду най-ефективните електрически коли на пазара с оптимален пробег от 837 км в цикъла EPA. В допълнение, батерията с потенциал 118 кВт/ч може да се презарежда до 300 кВ/т - до момента нито един електрически автомобил не е съумял да доближи това равнище.

 

Qualcomm Snapdragon - хипер цифровизирана платформа

Дигиталната архитектура, създадена от Qualcomm, ще бъде в основата на доста самоуправляващи се коли през идващите години. Цифровото шаси интегрира ADAS, системи за развлечение, киберсигурност и всички бордови технологии в една платформа и ще се приспособява към разнообразни сегменти - от суперавтомобили Ferrari до електрически Renault.

 

Nextbase IQ - повсеместен видеорегистратор

Представена на CES в Лас Вегас, технологията Nextbase IQ е доста повече от adashcam (камерата, която може да се инсталира на предното и задното стъкло на автомобила, с цел да записва произшествия). В допълнение към общите функционалности на камерата (в 4K) IQ може да записва доста други данни - като дистанцията и скоростта, с която се движат другите транспортни средства пред и зад колата.

В допълнение, тя работи като действителна система за подкрепяне на лидера, допълнена със звуково предизвестие при паркиране и при положение на спешно прекъсване. Nextbase може автоматизирано да се обади за помощ при положение на случай, като изпрати местоположението на службите за незабавна помощ и може да се ръководи отдалечено даже устно.

Например, в случай че бъде намерено навлизане, притежателят може да приказва през камерата и да спре крадците. И най-после, всички записани видеоклипове се качват автоматизирано в облака, без да са нужни специфични SD карти.

 

Sono Sion - слънчевата кола

Проектираната в Скандинавия Sono Sion е електрическата кола, която (потенциално) не се нуждае от презареждане. Нейната загадка се крие в 456 слънчеви панела, които могат да подсигуряват от 112 до 245 км на седмица. Когато обаче слънчевата сила не е задоволителна, пакетът акумулатори от 54 кВт/ч може също да се презарежда в непрекъснат ток до 75 кВт за общ пробег от 305 км. Всички планувани за произвеждане 19 000 бройки към този момент са резервирани, като цената в Германия е 29 900 евро.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР