Наблюдаваната от близо мярка за инфлацията в САЩ се размина

Наблюдаваната от близо мярка за инфлацията в САЩ се размина ...

Охлаждащата се инфлация в САЩ повишава очакванията за по-ниски лихви.


Наблюдаваната от близо мярка за инфлацията в САЩ се размина с прогнозите през май, когато цените се понижиха за употребяваните автомобили, съобщава Bloomberg. Това засили възможността Федералният резерв да намали лихвените проценти на фона на различни предизвикателства пред икономиката, включително търговията и забавянето на световния растеж.

Още по тематаДанните за пазара на труда в САЩ могат да засилят риториката за понижение на лихвитеТърговският дефицит на САЩ се свива през априлАмериканските компании са създали през май най-малко работни места от 2010 г.
Така нареченият основен индекс на потребителските цени, който изключва разходите за енергия и храна, се е повишил с 2% на годишна база при консенсусна прогноза за 2,1%. Докато инфлацията от 0,1% за четвърти пореден път през миналия месец също се размина с очакванията за 0,2%. Инфлацията (включваща енергията и храните) се ускорява през май с 1,8% на годишна база. За сравнение, прогнозите бяха за 1,9%.

След публикуването на днешните данни нараснаха очакванията, че Фед може да понижи лихвите с една четвърт процентен пункт през следващите два месеца.

По-ниските цени на бензина изиграха ключова роля за поддържането на ниски нива на инфлацията. Цените на енергията се понижиха с 0,6% спрямо предходния месец и с 0,5% спрямо предходната година. При облеклото нямаше промяна в цените след два последователни месеца на сериозни спадове.

От данните за инфлацията стана ясно още, че цените на употребяваните автомобили са се понижили с 1,4% спрямо предходния месец, докато новите автомобили са поскъпнали с 0,1%.

Разходите за храна са нараснали с 0,3% спрямо предходния месец, докато разходите за медицински услуги са намалели с 0,4%.

Източник: investor.bg