"Наблюдаваме сбор на популизъм и лобизъм. В ЕС само България

...
"Наблюдаваме сбор на популизъм и лобизъм. В ЕС само България
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Борисов не реагира на темата Божков-Горанов, защото знае, че следващият е той

"Наблюдаваме общ брой на популизъм и лобизъм. В Европейски Съюз единствено България и Дания са страните с равна ставка на Данък добавена стойност. Ако има нещо хубаво в данъчната система с изключение на ниските налози - това е и справедливостта поради равната ставка на Данък добавена стойност ". Това сподели пред БНР някогашният народен представител от Българска социалистическа партия и някогашен зам.-министър на финансите Георги Кадиев. Според него даже финансовият министър Владислав Горанов да подаде оставка, "кашата " с Данък добавена стойност ще е формалната причина, а същинската ще е изгубените 700 млн. лева в хазарта, "които са безапелационна отговорност на създателите на законопроекта - Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ и на индивида, който е трябвало да управлява Комисията по хазарта, Владислав Горанов ".

По думите му необичайно е, че оповестяването за понижаване на ставката на Данък добавена стойност пристигна след среща на премиера с ресторантьорите, а в това време няма законопроект за това на Министерски съвет. Според Кадиев разумно би било те да предложат, откакто те са поели уговорката.

" Законопроектът на ГЕРБ е подписан от няколко депутати от ГЕРБ, от които никой не е от бюджетната комисия, плюс няколко депутати от Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. Няма го автограф а на Менда Стоянова - ръководител на бюджетната комисия в Н ародното заседание, няма го подписа и на Владислав Горанов - като вносител от Министерски съвет, няма го подписа и на Бойко Борисов. Оказва се, че откакто с неприятно законодателство изтърваха 700 хиляди лв. в
хазарта, в този момент внезапно станаха доста кардинални и към този момент не са съгласни с намаляването на ставката на Данък добавена стойност, единствено че го споделят със знаци, а не непосредствено " , изясни той.

Кадиев разяснява, че "отвори ли се вратата " за смяна на Данък добавена стойност един път - всички се втурват през нея. "Втори проблем е, че се появяват разногласия кои артикули да са обложени с по-ниска ставка. А и се основава опция всеки да пояснява закона по този начин, както му е комфортно на него ", добави финансистът и даде образец с предлагането на Движение за права и свободи за понижаване на ставката на Данък добавена стойност за храните за деца до 3 години. Той означи, че дете на тази възраст може да яде и пържола. „ А това значи ли, че и тя ще е с по-ниска ставка”, риторично попита Кадиев.

Според Георги Кадиев мярката за понижено Данък добавена стойност ще наруши доста салда в данъчната система и ще сътвори доста благоприятни условия за данъчни измами.

Бившият зам.-министър на финансите в държавното управление на "тройната коалиция " не позволи с концепцията за понижена ставка на Данък добавена стойност да се слага началото на предизборната акция за парламентарните избори през 2021-ва, а заподозря боязън и суматоха в ръководещите, че ресторантьорите могат да излязат на митинги.

Георги Кадиев уточни, че ръководството в България сега е публично на ГЕРБ, само че "неофициално ни ръководи Движение за права и свободи ".

Той беше безапелационен, че най-хубавият вид за излизане от основаната от държавното управление "каша " е да бъдат оттеглени всички законопроекти и да забравим за понижаване на ставката на Данък добавена стойност, тъй като "оттук нататък ще има единствено проблеми - непрекъснати данъчни проверки и актове на Национална агенция за приходите против търговци и противоположни претенции от търговци против Национална агенция за приходите ".

По думите на Кадиев Борисов не реагира на тематиката "Божков-Горанов " , тъй като знае, че идващият е той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР