Наблюдаваме намаляване на заболеваемостта за последните две седмици, в сравнение

...
Наблюдаваме намаляване на заболеваемостта за последните две седмици, в сравнение
Коментари Харесай

Здравният министър: Всички сценарии на COVID-19 са възможни. Ние се готвим за най-лошия

„ Наблюдаваме понижаване на заболеваемостта за последните две седмици, спрямо предходните 2 седмици. И днес излекуваните са повече от заболелите, но е значима наклонността в страната. Всички сюжети са вероятни. Ние се готвим за най-лошия. Ако той не се сбъдне, значи сме се справили добре. В последните 2 седмици, съгласно наклонността в България, съпоставена с предходните 2 седмици, следим понижаване на заболеваемостта с 9.8%. Имаме и увеличение на смъртните случаи, само че то е в така наречен уязвими групи. Нещо, което се приказва през цялото време – че би трябвало да пазим точно тези групи ”. Това съобщи в ефира на Нова телевизия здравният министър проф. доктор Костадин Ангелов и добави, че се наблюдават доста индикатори. 

Той разяснява и прогнозите за растеж на заболелите през есента. Според него вирусът все още има доста незнайни, само че системата има подготвеност да се оправи и с по-тежка обстановка.

„ В момента имаме подготвеност за разкритието на 2832 кревати. А другояче имаме единствено 847 пациенти, които са в лечебни заведения, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е готова. Имаме задоволително количество защитни средства, дезинфектанти и инсталация. Проблемът към този момент е в хората – с изключение на неналичието на лекари и медицински сестри, доста от тях към този момент са преуморени. Тази наклонност се следи на всички места по света ”, разгласи проф. Ангелов.

Здравният министър разяснява и обстановката в домовете за възрастни хора в Русе и Варна. По думите му, обстановката и в двете места е следена, само че повода за всеобщото заразяване е, че не са спазени противоепидемичните ограничения.

„ Не става въпрос единствено за надзор. Не може да сложим служител на реда до всеки един човек. Много е значимо самосъзнанието и чувството на хората за съпричастност, че всички дружно участваме в борба, в която би трябвало да победим ”, сподели проф. Ангелов.

По връзки на София е взето решение за основаване на координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще идват единствено коли за спешна помощ, които карат пациенти, потърсили помощ след подозрение за ковид. Те ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги одобри.

„ Не считам, че здравето има мандат и цвят. То желае денонощна работа и ясни цели. Готов съм да дам всичко, което знам и мога, с цел да бъдат нещата по-добри в нашата система. Работя всекидневно и хоризонтът няма значение за мен. Важното е да свършим нещата, които сме си сложили за цели, и да ги преследваме до край ”, съобщи за поста си Ангелов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР