Наблюдаваме намаляване на заболеваемостта за последните две седмици, в сравнение

...
Наблюдаваме намаляване на заболеваемостта за последните две седмици, в сравнение
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Готвим се за най-лошия сценарий

 " Наблюдаваме понижаване на заболеваемостта за последните две седмици, спрямо предходните 2 седмици ", съобщи здравният министър проф. доктор Костадин Ангелов в ефира на " Здравей, България ".

Той акцентира, че и през днешния ден излекуваните са повече от заболелите. Според него е значима наклонността в страната.

" Всички сюжети са вероятни. Ние се готвим за най-лошия. Ако той не се сбъдне, значи сме се справили добре. В последните 2 седмици, съгласно наклонността в България, съпоставена с предходните 2 седмици, следим понижаване на заболеваемостта с 9.8%. Имаме и увеличение на смъртните случаи, само че то е в така наречен уязвими групи. Нещо, което се приказва през цялото време – че би трябвало да пазим точно тези групи ", изясни проф. Ангелов и добави, че се наблюдават доста индикатори.

Здравният министър разяснява и обстановката в домовете за възрастни хора в Русе и Варна. Според него обстановката и в двете места е следена, само че повода за всеобщото заразяване е, че не са спазени противоепидемичните ограничения.

" Не става въпрос единствено за надзор. Не може да сложим служител на реда до всеки един човек. Много е значимо самосъзнанието и чувството на хората за съпричастност, че всички дружно участваме в борба, в която би трябвало да победим ", сподели проф. Ангелов.

Той разяснява прогнозите за растеж на заболелите през есента. Здравният министър акцентира, че за вируса към момента има доста незнайни, само че изясни, че системата има подготвеност да се оправи и с по-тежка обстановка.

" В момента имаме подготвеност за разкритието на 2832 кревати. А другояче имаме единствено 847 пациенти, които са в лечебни заведения, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е готова. Имаме задоволително количество защитни средства, дезинфектанти и инсталация. Проблемът към този момент е в хората – с изключение на неналичието на лекари и медицински сестри, доста от тях към този момент са преуморени. Тази наклонност се следи на всички места по света ", разгласи проф. Ангелов.

По връзки на София е взето решение за основаване на координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще идват единствено коли за спешна помощ, които карат пациенти, потърсили помощ след подозрение за ковид. Те ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги одобри.

" Не считам, че здравето има мандат и цвят. То желае денонощна работа и ясни цели. Готов съм да дам всичко, което знам и мога, с цел да бъдат нещата по-добри в нашата система. Работя всекидневно и хоризонтът няма значение за мен. Важното е да свършим нещата, които сме си сложили за цели, и да ги преследваме до край ", съобщи за поста си Ангелов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР