Наблюдаваме ли края на канцлерката Ангела Меркел, която прекара 12

...
Наблюдаваме ли края на канцлерката Ангела Меркел, която прекара 12
Коментари Харесай

Наблюдаваме ли края на канцлерката Ангела Меркел?

Наблюдаваме ли края на канцлерката Ангела Меркел , която прекара 12 от 63-те си години на власт? Тази, за която изглеждаше невероятно да бъде махната от върха на държавната власт в Германия, има заплаха в този момент да си тръгне безславно .

След неуспеха на договарянията сред нейния закостенял блок, либералите от Свободната демократическа партия и зелените за сформиране на съдружно държавно управление в нощта на неделя против понеделник, има възможност да се произведат предварителни избори .

Дали Меркел ще води в тях своето политическо семейство? Това по никакъв начин не е несъмнено, защото неуверената й победа на парламентарните избори от 24 септември, на които консерваторите означиха най-слабия си резултат от 1949 година , историческият пробив на крайната десница в лицето на " Алтернатива за Германия " и сегашната й некадърност да сформира кабинет наподобява са я омаломощили.
 Ангела Меркел БГНЕС
" Извън Германия не престават да я гледат с удивление в миг, когато тя стартира тринайсета година в канцлерството. В личната й страна обаче възхищението отслабна ", заключи предходната седмица авторитетният седмичник " Шпигел ".

Консервативният вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг " открива " ерозия на властта " при канцлерката, която бе определена за пръв път през 2005 година Тази, която германците назовават на галено " Мути " ( " мамче " ), до момента измина впечатляващ път, натрупвайки растящо въздействие с всяка последваща рецесия.

През последните пет години тя бе описвана ту като главорез на прекомерно разточителните страни в Европа, ту като " майка Тереза " на бежанците , които са прогонени от войни и тероризъм, ту като " водач на свободния свят " след избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати преди година.

Парадоксално е, че точно приемането на стотици хиляди мигранти през 2015 година хем я направи историческа персона, хем постави основите на упадъка й . По това време левицата тържествуваше, а огромна част от личния й закостенял лагер недоволстваше. След студения душ на последните парламентарни избори твърдото крило на политическото й семейство изиска от канцлерката завой надясно, тъкмо когато тя би трябвало да откри компромис с либералите и еколозите, с цел да образува ръководещо болшинство.
 Германският канцлер Ангела Меркел БГНЕС
Уравнението се оказа невероятно за решение , даже за тази опитна в договарянията жена политик. Миграционната й политика я отслаби и в Европа. Както тя отхвърля общо вдишване на задълженията, по този начин редица нейни сътрудници от Европейски Съюз отхвърлят общо вдишване на мигрантите й.

Кой обаче щеше да заложи, че тя ще направи такава кариера през есента на 2005 година след минималната й победа над канцлера социалдемократ Герхард Шрьодер? Тогава физичката без явна харизма предизвикваше единствено усмивки . Тази израснала в Източна Германия строга пасторска щерка дълго време бе подценявана от западногерманските политици.

С течение на времето тя съумя да се наложи като изключително " политическо животно " , чието място в историята е също толкоз неразбираемо, колкото правилата, от които се управлява. Тя значително се възползва от икономическите промени, които задвижи Герхард Шрьодер, само че личните й старания за приготовление на бъдещето са противоречиви.

" Подходът й припомня айкидо, бойното изкуство на слабите, при което използваш силата на съперника, с цел да го оставиш самичък да падне ", писа това лято всекидневникът " Ханделсблат ". В персонален проект известните й желания са елементарни: опера и планински преходи с втория й брачен партньор Йоахим Зауер, знаменит академик, който заобикаля светлините на прожекторите.

В живота й отпреди политиката не е имало кой знае какви пречки. Детството й минава на село в Германска демократична република, където татко й непринудено е настанил фамилията си, с цел да помогне за евангелизирането на популацията в комунистическата страна.



Става лекар по квантова химия . Едва след рухването на Берлинската стена навлиза в политиката. Тогавашният канцлер Хелмут Кол дава на тази, която назовава " хлапачката ", първите й министерски длъжности. През 2000 година обаче, възползвайки се от финансов скандал в партията, тя му лишава ХДС. Той в никакъв случай не й го прости. А пет години по-късно Ангела Меркел става първата жена канцлер на Германия .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР