Наблюдаваме крехко преимущество на ГЕРБ пред БСП за предстоящите евроизбори.

...
Наблюдаваме крехко преимущество на ГЕРБ пред БСП за предстоящите евроизбори.
Коментари Харесай

Социолог: ГЕРБ вече води със съвсем малко на БСП

Наблюдаваме нежно предимство на ГЕРБ пред Българска социалистическа партия за идните евроизбори. Това сподели за „ Фокус “ социологът от " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова.
Обществената сдържаност ескалира извънредно бързо, изясни тя. Силното опълчване сред президентската институция и тази на изпълнителната власт не носи дивиденти на никого и не въздейства добре на публичното мнение. България има 17 евродепутата, само че не е ясно в каква настройка ще е явят политическите партии. „ Наблюдаваме нежно предимство на ГЕБР пред Българска социалистическа партия - към 16% от всички българи имащи право на глас декларират предпочитание да поддържат партията на идните евроизбори. Делът на искащите да вземат участие в евроизборите е много невисок. На второ място Българска социалистическа партия с 14,9 на 100, което прави към 30-31% от действителният избор в урните. На трето място е Движение за права и свободи. Това е и третата политическа мощ със сигурни евродепутати. Интересна е обстановката на Оперативна програма, които са в низходящ ред “, разяснява тя. Според Боряна Димитрова Евроизборите ще са тест за изпълнителната власт. Ако завоюва ГЕРБ, то партията ще имат съображение решително да върви към локалните избори, само че в случай че първото място бъде оспорено, това ще провокира политически разтърсвания.
За в този момент обаче няма мощна политическа опция. Това не значи, че такава не може да се появи, сподели още тя. Критична маса от гласоподаватели, които не се усещат показани в Народното събрание има и те са причина за основаване на нова политическа мощ. Това очакване не е гаранция, че такава ще се появи, разясни Димитрова. Нашите политици би трябвало да си дадат сметка, че българското общество има по-високи упования от тях за професионализъм, подготвеност и обществено държание. Евровотът е съдбоносен за българският парламент, заключи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР