„Наблюдаваме как мерките за защита на НСИ, които са приложени,

...
„Наблюдаваме как мерките за защита на НСИ, които са приложени,
Коментари Харесай

Експерт по киберсигурност обясни причините за проблемите в електронното преброяване

„ Наблюдаваме по какъв начин ограниченията за отбрана на Национален статистически институт, които са приложени, сработват. Когато имаме масирана волуметрична офанзива - отвод от услуга, получавате на екраните облачетата, които хората споделят в обществените мрежи. Причината не е, че системата е хакната, а че до сървъра няма достъп”.

Това изясни специалистът по киберсигурност Спас Иванов в студиото на предаването „ Здравей, България” по NOVA.

Той добави, че системата на Национален статистически институт е сложна услуга, която на заден декор употребява разнообразни регистри. „ Тя ревизира автоматизирано вашето ЕГН, номер на персонална карта, адрес и специалност. Ако си въведете имената и ЕГН-то, ще ви извади работодателя, специалността, без да ги попълвате вие. Тоест, системата на Национален статистически институт е обвързвана с доста други. Ако отпадне една от тези връзки, даже за малко, целият развой започва отначало”, уточни Иванов.

Веригата от събития и масираните офанзиви от последните дни водят до усложненията със системата, посочи специалистът. „ Представете си, че наемете 200 индивида статисти, които единствено би трябвало да се редят пред едно районно ръководство на Министерство на вътрешните работи на опашка. Нищо друго - не би трябвало да влизат вътре, не би трябвало да си подават документи, обаче стоят на опашка по през целия ден. Хората, които действително имат потребност да си свършат работата, не могат да стигнат до гишетата заради това, че там постоянно чака някой”, даде образец той.

Иванов изясни, че задачата да се блокира системата най-често е политическа. По думите му концепцията на това е да се внуши съмнение в дадена услуга или държавна самодейност. Вече обаче се вземат ограничения: „ Има две решения по този проблем - едното към този момент беше пробвано за малко. Да се ограничи достъпът до уеб страницата на Национален статистически институт единствено от България. Така изолираме останалата част от света да не може да се бомбардират уеб страниците на Статистиката с подправени поръчки от Китай, Русия и Аржентина. В огромна степен идват от там”, сподели още специалистът по киберсигурност.

По думите му Национален статистически институт има една от най-модерните системи в страната. „ Истината обаче е, че когато има огромен интерес за малко време, даже да няма хакерски офанзиви, е допустимо да си съсипем системата”, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР