Наблюдаваме една семейност на заболяването. Имаме цяла комуна от 11

...
Наблюдаваме една семейност на заболяването. Имаме цяла комуна от 11
Коментари Харесай

За първи път: Експерт от ВМА разказа как лекуват пациентите с COVID-19, за симптомите и последствия

Наблюдаваме една семейност на болестта. Имаме цяла комуна от 11 дами и едно дете, от които 7 са позитивни. Това заяви на брифинг в Министерски съвет доцент Георги Попов, шеф Катедра,,Инфекциозни болести” във ВМА.

„ Засяга хора с добър обществен статус. Хората, които не са в болница, ги ревизираме постоянно по телефона. Имаме 4 души, които сме хоспитализирали.

Във ВМА имаме трима заболели с тежка клинична форма. Успяхме да ги опазим да не влязат в стадия на механична апаратна вентилация”, разясни доцент Попов.

По думите му тайната на триумфа на лекуването във ВМА е ефикасното наблюдаване. „ По цяла нощ ги следим, оценяваме положението им ежеминутно.

Най-възрастната ни пациентка е на 86 години. Тя е в положително положение и скоро ще се прибере вкъщи”, добави медикът.

„ Температурата се покачва постепенно. Обикновено при ковид температурата е от порядъка на 38 градуса, като има случаи да е към 37,8 градуса. Кашлицата е суха и е продължителна - 10-12 дни. Пациентите я разказват като нетърпима.

Носът се запушва, има секреция. При 25% от болните се следи главоболие. То се дължи на интоксикацията и хипертоничните прояви на това заболяване.
Към 5 ден се развива затруднение у долните дихателни пътища – пневмония.

Доц. Попов добави, че при някои пациенти се следи диария и загуба на усета.

Лекуваме болните с солидна антибиотична терапия, в някои случаи включваме кортикостероиди. Лечението, с изключение на с антибиотици, става и със актуалните производни на хлороквин, ползва се калетра при някои заболели, изясни още той.

Според доцент Попов като се видят ниски левкоцити, може да се каже, че пациентът е с ковид.

Около петия ден се развива пневмонията, а към 10-ия ден сатурацията внезапно спада и болните умират за часове, добави той.

„ Подобно на модела на другите вирусни болести, не се чака хронифициране и затруднения в живота по-нататък. Нямаме открити спомагателни затруднения, само че беше обявено за увреждане на нервната система”, сподели още той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР