Наблюдаваме една група способи, с които някои търговци пробват да

...
Наблюдаваме една група способи, с които някои търговци пробват да
Коментари Харесай

КЗП: Някои търговци опитват да заблудят потребителите при кампаниите за намаление

 Наблюдаваме една група начини, с които някои търговци пробват да заблудят потребителите при акциите за понижение и тези начини се дължат на развиването на цифровия пазар, на общуването в обществените мрежи и платформи, съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON AIR.  

" Това са опитите на търговците посредством нов вид маркетингови тактики да вземем за пример да притеглят известни персони или да основават подвеждане у потребителите, че са привлекли такива персони, които дават позитивна оценка за предлаганите от тях артикули “, уточни Маргаритов. Той изясни, че самоволното потребление на непознати самоличности с такава цел е на границата сред закононарушението и административното нарушаване на потребителското законодателство.   

По думите му не престават да се срещат и класическите способи от вида на слагането върху витрините на огромни проценти отстъпки, които обаче важат за доста малко артикули в обекта, неспазването на минималните и оптималните по закон периоди за интервала на понижението и така нататък " Това са все неща, с които и ние като надзорен орган, допускам и част от потребителите, сме се сблъсквали в годините “, добави Маргаритов.  

В дните към " Черния петък “ КЗП нормално прави 200-300 инспекции, като в към 10-15% от случаите се откриват друг вид нарушавания. Инспекторите наблюдават пазара най-малко един месец преди началото на акцията, с цел да може да се ревизира верността на понижението.   

Председателят на КЗП акцентира, че в последните две години не се следи увеличение на жалбите и сигналите по време на " Черния петък “, Коледно-новогодишното извършване на покупки и пониженията след тях. " Може би нарастват с незначителен % по отношение на константното подаване на тъжби в Комисията, само че няма някакъв взрив “, акцентира той. " Това е доста забавен феномен, който, съгласно, мен по-скоро идва да покаже, че по време на такива акции търговците към този момент се приготвят по-адекватно и вършат тактики, които не се основават първостепенно на това да заблудиш клиента, с цел да можеш бързо да реализираш някаква облага и по-късно да изчезнеш някъде, а да планираш, да помислиш по какъв начин би могъл да направиш по този начин, че да бъдеш предан и все пак да извлечеш някаква облага от продадената по-евтино стока, което ще бъде оценено и от потребителя “, разяснява Маргаритов.   

" Ние като консуматори от време на време се предоверяваме повече на процентите, в сравнение с действителните стойности и сме склонни да вземаме прибързани решения единствено тъй като ни се коства, че това, което ни се предлага, е извънредно преференциално и има възможност да го изпуснем в границите на идващите няколко минути “, означи още ръководителят на КЗП. Според него не трябва да се придава такава огромна тежест на по-краткия интервал за извършване на покупки през тази година – с 6 дни по-малко спрямо миналогодишния – от Деня на благодарността до Коледа. " Преди 15-20 или повече години това е имало значение. В днешно време при развиването на търговията, най-много цифровата, при този динамичен пазар, в който несъмнено в границите на няколко часа се случва това, което преди се е случвало в границите на няколко месеца, просто е неуместно хората да бъдат заблуждавани с подобен вид внушения “, заключи Маргаритов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР