Наблюдава се увеличаване на иранската активност в Афганистан, което представлява

...
Наблюдава се увеличаване на иранската активност в Афганистан, което представлява
Коментари Харесай

Генерал Макензи предупреждава за увеличена иранска активност в Афганистан

Наблюдава се увеличение на иранската интензивност в Афганистан , което съставлява риск за американските и съдружните войски там , разяснява върховен американски боен, до момента в който опасността от Техеран продължава да пораства в Близкия изток, оповестява АП.

Генерал Франк Макензи, главнокомандващ на Съединени американски щати за Близкия изток , направи необявено посещаване в Афганистан тази седмица. Той изясни пред кореспонденти, пътуващи с него, че следи " тревожна наклонност " на иранска злонамерена интервенция .

" Иран постоянно се е бъркал малко в Афганистан, само че те виждат може би опция да се занимаят с нас и обединението тук посредством своите пълномощници . И по този начин, ние сме доста загрижени за това ", добавя той.

Предупрежденията на Макензи са единствено седмици откакто Иран изстреля ракети по две бази в Ирак , където са ситуирани американски сили. Никой не бе погубен, само че няколко десетки американски бойци получиха мозъчни контузии. Ударът бе възмездие за американски дрон в Ирак, който умъртви иранския военачалник Касем Солеймани .
 64 към този момент са ранените при ракетния удар на Иран по базите на Съединени американски щати в Ирак
64 към този момент са ранените при ракетния удар на Иран по базите на Съединени американски щати в Ирак

Диагностицирани са с леки черепно-мозъчни контузии

Иран от дълго време дава пари, поддръжка и оръжие за шиитските милиции в Афганистан . Тъй като войната в Сирия се разгорещи през последните години, Иран опита да притегли шиитите от Афганистан и други елементи на района, с цел да помогне на президента Башар Асад .

И защото тази война затихва, хиляди се завърнаха вкъщи. Афганистански представители се притесняват, че Иран към момента поддържа и провежда членовете на милицията и че те могат да съставляват опасност за войските, жителите и държавното управление.

Макензи, който напусна Афганистан в петък след тридневно посещаване , съобщи, че обединението работи с държавното управление на Афганистан за наблюдаване на обстановката и попречване на всевъзможни проблеми.

Междувременно акция на обединението против талибаните също продължава , даже до момента в който Съединени американски щати работят за реализиране на спокойно съглашение с бунтовниците.

Съединени американски щати и талибаните водят договаряния за понижаване на военните дейности или преустановяване на огъня, с цел да разрешат подписването на спокойно споразумени е, което би отворило пътя към по-широко следвоенно съглашение за афганистанците и ще разреши изтеглянето на множеството, в случай че не и на всички сили на Съединени американски щати и обединението .

Докато Залмай Халилзад, делегат на Вашингтон за договаряния с бунтовниците, работи за подписване на договорка в Катар, талибаните не престават съвсем ежедневните офанзиви , а обединението и нейните афганистански сътрудници не престават да нанасят удари против бунтовниците.
 Съединени американски щати хвърлили рекорден брой бомби в Афганистан през 2019 година
Съединени американски щати хвърлили рекорден брой бомби в Афганистан през 2019 година

Според вестника наподобява Вашингтон се пробва да изтръгне отстъпки от талибаните на масата за договаряния

Миналата година Съединени американски щати са хвърлили повече бомби в Афганистан, в сравнение с предходни години , до момента в който се борят с талибаните и филиал на " Ислямска страна ".

И двете страни гледат на насилието като метод да тласкат другата към по-добра договорка .

" Коалицията ще окаже напън върху талибаните да дойдат на масата за мир . Винаги сме били доста ясни за това ", разяснява Макензи в изявление в новия Център за командване на специфични интервенции на НАТО.

" Ако не дойдат, те ще продължат да бъдат удряни и ще бъдат удряни мощно ", добавя той. Все отново той приказва по-оптимистично за опцията за някакъв тип съглашение .

Макензи, който за първи път служи в Афганистан като полковник през 2004 година и се завърна като военачалник с една звезда през 2009 година, съобщи, че през тези години няма път към мира. Сега е допустимо политическо съглашение, в случай че талибаните са подготвени да сложат рационални оферти на масата .

" Няма да споделям, че нещата се усъвършенстват, само че не съм подготвен да кажа и че вечно това ще бъде статуквото. Това е ново, друго е и предлага решение, в случай че страните биха били задоволително дружелюбни и мъдри, с цел да го одобряват . "
 В Афганистан е умрял началник на офанзивата на Съединени американски щати против Солеймани
В Афганистан е умрял началник на офанзивата на Съединени американски щати против Солеймани

Той е върховен офицер от Централно разузнавателно управление на САЩ, управляващ интервенциите в Близкия изток



Попитан за декларираното предпочитание на администрацията на Тръмп да понижи наличието на американските войски в Афганистан до към 8 600, Макензи би споделил единствено, че до момента не е получил заповед да връща войски вкъщи .

Той отхвърли да разяснява дали отдръпването може да зависи от отстъпките в мирните договаряния с талибаните. Той обаче добави, че има вяра, че афганистанските сили за сигурност стават все по-добри .

Ключова цел на Съединени американски щати е да усъвършенства опциите на афганистанските сили , тъй че те да могат да обезпечат личната си страна , в случай че съдружните войски изоставен.

В Комбинираната зала за осведоменост за обстановки, където обединението и афганистанските сили координират бойните задачи, Макензи съобщи, че предходните старания за по-добра връзка не са съумели .

" Бях тук през 2009 година, когато за първи път се опитахме да създадем опита, не се получи ", сподели той на командирите и чиновниците. Зад тях стена с огромни екрани демонстрира планувани военни интервенции, видеонаблюдение в действително време на дребни групи и трафик на разнообразни места.

Един е кран дава информация, която да помогне за идентифициране на другарските сили .

В по-ранните старания, " нямахме верните хора . Моето у сещане в този момент е, че имаме верните хора ", които са подготвени да споделят информация и да я предават на войските , които могат да работят по отношение на нея.

Центърът се ръководи от Командването на специфичните интервенции на НАТО и координира основно съдружните и афганистанските командоси за битка с тероризма , само че също по този начин включва някои интервенции на афганистанската национална войска.
 Американски военачалник видя
Американски военачалник видя " непосредствена " опасност от страна на Иран

Ген. Франк Макензи счита, че са изправени пред нахлуване всеки момент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР