Наблюдава се повишено търсене на скъпи “производителни таблети(снимка: CC0 Public

...
Наблюдава се повишено търсене на скъпи “производителни таблети(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Свеж полъх при таблетите: продажбите отново растат


Наблюдава се нараснало търсене на скъпи “производителни ” таблети
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на таблети се върна към напредък за първи път от три години. Доставките през първото тримесечие на 2024 година възлизат на 30,8 милиона единици, което е малко повече по отношение на същия интервал на миналата година, когато пазарът се измерваше с 30,6 милиона броя, сочат настоящи данни на IDC.

Доставките на таблети са се нараснали за първи път от второто тримесечие на 2021 година, което се изяснява от анализаторите с началото на цикъла на актуализация на хардуера и нарасналото търсене на по-скъпи “производителни ” таблети. В същото време IDC счита, че пазарът на таблети надали ще се върне към темповете на напредък, следени по време на коронавирус пандемията.

Нараства търсенето на таблети от търговски компании и просветителни институции, отбелязва Анурупа Натарадж, анализатор от IDC. В допълнение, позитивната динамичност на пазара се улеснява от така наречен “гиг-икономика ” (работа на парче, стопанска система на ненапълно работно време или свободни доходи). За фирмите е преференциално да наемат чиновници за еднократни планове, а хората избират да им заплащат за свършена работа, вместо да стоят в офиса по през целия ден.

Анурупа Натарадж също счита, че развиването на технологиите за изкуствен интелект може да бъде позитивен фактор за пазара на таблети, както и за продажбите на други електронни устройства.

Apple остава най-големият производител на таблети в света. Доставките на iPad през януари-март 2024 година възлизат на 9,9 милиона броя, което е с 8,5% по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Спадът идва, защото компанията се концентрира върху ликвидация на ресурси преди стартирането на нови модели през второто тримесечие. Apple управлява 32% от международния пазар на таблети.

Продажбите на Samsung в интервала януари-март 2024 година възлизат на 6,7 милиона броя, което е с 5,8% по-малко на годишна база. IDC изяснява спада с нарасналата конкуренция от други марки и неналичието на нови модели. Южнокорейската компания се задоволява с второ място при таблетите с пазарен дял от 21,7%.

В челната тройка влиза китайската марка Huawei, която заема към 9,4% от международния пазар на таблети през първото тримесечие на 2024 година Компанията съумя да усили продажбите с 44% на годишна база – до 2,9 милиона единици.

Според отчет на Allied Market Research, световните продажби на таблети ще нарастват със междинен годишен ритъм от 16,7% и ще доближат 325,15 милиарда $ през 2031 година, по отношение на 70,72 милиарда $ през 2021 година

Анализаторите свързват предстоящото нарастване на приходите от продажба на таблети с повишаване на търсенето на такива устройства, разширение на корпоративния сегмент и увеличени продажби на хибридни устройства.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР