Наблюдава се положителна тенденция при износа на български селскостопански стоки.

...
Наблюдава се положителна тенденция при износа на български селскостопански стоки.
Коментари Харесай

Все повече потребители търсят български продукти

Наблюдава се позитивна наклонност при износа на български селскостопански артикули. Експортът за 2018 година доближава 4.3 милиарда евро, което е с 4% нарастване по отношение на 2017 година “. Това разгласи земеделският министър Десислава Танева на събитие за показване на резултати за експорт на български артикули в мрежата на интернационална комерсиална верига.

"Стокообменът на България с Европейски Съюз съставлява 75% от общия стокообмен със селскостопански артикули. Страната ни е в топ 10 на производителите на зърнено-житни и механически култури, като изнасяме близо 80% от общия рандеман на зърна. Най-голям растеж в износа на селскостопански артикули за предходната година има при зеленчуците. От това, че през 2018 година изнасяме повече земеделска продукция за Европейски Съюз, в сравнение с внасяме от там, записваме увеличено позитивно комерсиално салдо от над 600 млн. евро “, изясни Танева.

Министрът акцентира, че се регистрира растеж и при износа на храни с добавена стойност – меса и месни артикули, самун и тестени произведения, както и птичи яйца.

Добрата вест, е че от ден на ден консуматори търсят български артикули и би трябвало да се откри формата, която ще поддържа производителите, тъй че продукцията им да стигне до по-широк кръг от хора.

„ Програмите за взаимна работа с комерсиалните вериги би трябвало да са общодостъпни. МЗХГ ще поддържа разяснителни акции, електронни платформи или различен вид осведомителни канали. Целта е всеки производител да има еднакъв достъп до потребителя посредством веригите “, добави министър Танева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР