Наблюдава се най-вече увеличаване активността на обажданията на телефона на

...
Наблюдава се най-вече увеличаване активността на обажданията на телефона на
Коментари Харесай

КЗП: Внимателно проучвайте сайтовете, от които пазарувате

„ Наблюдава се най-много увеличение интензивността на позвъняванията на телефона на потребителя. Има пренасочени позвънявания и от телефон 112. Основните недоволства са свързани с поръчки по интернет на артикули от първа нужда, които са дефицитни ”. Това съобщи в ефира на " Събуди се " по Нова телевизия ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.
" Може би това е най-критичната точка, по която би трябвало да се работи. В обществените мрежи е много елементарно някой да си направи профил, който след няколко дни да изтрие. Да събере поръчки за малко време и по-късно или да достави нещо напълно друго, или въобще да не достави стока ", изясни той. Маргаритов прикани потребителите, в случай че решат да купуват такива артикули в интернет, да е от уеб сайтове, които имат надеждна информация и може да се реализира директна връзка с търговеца. Сега е неразрешено да се организират презентации, на които се събират огромни групи консуматори в затворени пространства и надлежно не могат да се осъществят покупко-продажби за артикули с видимо изключителни качества на нереално високи цени. Беше разяснено, че въпреки всичко това са покупко-продажби отвън търговски обект и потребителите по закон имат право на отвод от покупката в 14-дневен период.
В отговор на въпрос на водещата Мира Иванова по отношение на инспекции за продажба на медикаменти по интернет, както и разкрито нерегламентирано произвеждане и предложение на дезинфектанти и други защитни консумативи, Маргаритов означи, че контролът е затегнат извънредно доста още от първия ден на изключителното състояние. „ По предписание на Върховната административна прокуратура ние, РЗИ, Национална агенция за приходите и други контролни органи имаме всекидневно взаимни екипи, досега са осъществени над 300 инспекции в цялата страна и на търговски обекти, и на аптеки. Имахме случаи, в които или не е оповестена правилно цената, или въобще не е оповестена такава, което дава на търговеца опция да предлага стоката на друга цена за всеки клиент. Следим и онлайн пространството – тук също сме направили към този момент стотици инспекции – за възбраната за продажба на медикаменти, отпускани по лекарско наставление, в интернет. Имаме няколко такива случая, сезирали сме Изпълнителната организация по медикаментите ", изясни Маргаритов.
По отношение на това дали са нужни спомагателни ограничения против повишението на цените на обособени артикули на пазара, ръководителят на КЗП съобщи, че в обстановки като сегашната има моменти, в които избрани групи артикули са в недостиг, това е по този начин в международен проект, и в тези по-скоро къси моменти може да се получат изкривявания, само че ограниченията, които би трябвало да се вземат, са бързи дейности за обезпечаване на тези артикули на пазара, както виждаме, че става у нас в този момент. Тогава пазарът се успокоява и това е най-ефективната мярка, тъй като всичко друго би могло по-скоро да докара до неналичието на тези артикули или до продажбата им „ на черно ”.
За развиването на обстановката в туризма Маргаритов се базира на дадените от Генерална дирекция „ Потребители и правораздаване ” на Европейска комисия от 19.03.2020 година уточнения и направените взаимно от Министерството на туризма и КЗП инструкции и рекомендации до туристическия бизнес и потребителите. „ Указанията са свързани с новия закон за изключителните ограничения и дейности, които плануват удължение на периодите, в това число за връщане на парите, заплатени за пакетни пътувания, а рекомендациите, които даваме, са да се търсят благоприятни условия за отлагане, в това число да се издават разписки-ваучери за по-дълги интервали от време, посредством които потребителите да държат опцията тази отмора да се случи до 24 месеца ”.
Туроператорите са длъжни да подсигуряват ликвидността на тези документи. Накрая ръководителят уточни, че евентуално има „ филантропични случаи ”, при които тези пари сега са нужни за покриване на зародили непредвидени и неотложни разноски, само че апелът е в общия случай хората да търсят благоприятни условия за отсрочване. „ Ще пристигна време, когато тези почивки ще могат да бъдат осъществени ”, приключи Маргаритов.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР