Наблюдава се леко подмладяване при заболяването артериална хипертония. Ако допреди

...
Наблюдава се леко подмладяване при заболяването артериална хипертония. Ако допреди
Коментари Харесай

Проф. Ивайло Даскалов: Важно е да правим малки неща, за да пазим сърцето си

Наблюдава се леко „ подмладяване ” при болестта артериална хипертония. Ако допреди 7-10 години то се срещаше при по-възрастната популация над 65 години, в този момент възрастовата граница е паднала до 45-годишна възраст.

Това сподели в изявление за БГНЕС началникът на Клиника по кардиология на ВМА полк. проф. Ивайло Даскалов, д.м. Със експерта беседваме за първите признаци на сърдечните болести и по какъв начин внезапното намаляване на температурите оказва въздействие на сърцето.

По традиция, на всяка година на 29 септември означаваме Световния ден на сърцето, чиято цел е хората да бъдат осведомени за заплахата от сърдечни заболявания и за високата смъртност, до която те водят, както и за методите за предварителна защита. В тази връзка, във ВМА проведоха акция за безвъзмездни прегледи и съвещания с кардиолог, от която се възползваха десетки пациенти.

„ В този ден подсещаме на обществото, че в действителност е значимо да създадем дребни неща, с цел да пазим сърцето си ”, разяснява професор Даскалов и добави, че концепцията е още веднъж да се напомнят главните правила на здравословния метод на живот. Насоката е към здравото сърце, към първичната профилактика. „ Тук приказваме по принцип по какъв начин да се предпазим въобще от сърдечно заболяване – по какъв начин да живеем здравословно, по какъв начин да се движим повече, по какъв начин да заобикаляме нездравословните привички и така нататък Тук можем да си послужим с един елементарен афоризъм: Малките неща, които всеки един от нас може да направи за себе си, биха могли да имат доста огромна изгода за това сърцето ни да бъде крепко ”, безапелационен е експертът.

По думите му, сърцето има доста врагове и мъчно може да се дефинира кой е най-големият: „ Задължително обаче би трябвало да посочим навсякъде публикувания стрес от всякакво естество - физически, душевен, работен и прочие, и минем през злоупотребата с алкохол, цигари, болкоуспокояващите, капки за нос; наркотични аналгетици амфетамини, кокаин, добавки, които се употребяват във фитнес салоните. Не бива да пропущаме и класическите рискови фактори, измежду които е и наднорменото телесно тегло ”.

Професор Ивайло Даскалов посочи, че най-значимата от сърдечно-съдовите заболявания е артериалната хипертония. " Статистиката демонстрира, че 30% е заболеваемостта от хипертония в популацията над 15-годишна възраст. Жените боледуват малко повече – към 32%, мъжете – към 27%. Наблюдава се и леко „ подмладяване ” освен това заболяване. Ако до преди 7-10 години болестта се срещало при по-възрастната популация над 65 години, в този момент го следим при по-млади пациенти - от 45 години нагоре. Именно поради тези тревожни данни ние заостряме нашето внимание във връзка с профилактиката и разяснителните акции ”, сподели началникът на Кардиологията във ВМА.

На фона на средноевропейските данни, които са сред 30 и 45% като диапазон, ние се движим в долната граница – към 30% за хипертонията, която е най-значимата сърдечна болест, означи още той.

Първичните признаци за заболяванията, свързани със сърцето могат да бъдат най-разнообразни. При хипертонията, да вземем за пример, недоволства може и да няма, тя може и да протече напълно безсимптомно и това е в действителност най-тревожното за болестта, изясни лекарят. Специално внимание би трябвало да си обръщат пациентите, които имат фамилна обремененост за това заболяване. Възможно е обаче да има признаци като главоболие – челно, слепоочно или тилно, признаци от страна на обиден орган, да вземем за пример на централната нервна система - световъртеж или пък напряко с тежки инвалидизиращи прояви, признаци от страна на отделителната система, на бъбреците или други. По отношение на други сърдечни болести може да са на разположение чувства за прескачане на сърцето или пък муден сърдечен пулс, гръдна болежка, стягане на гърдите. „ Проявите са най-разнообразни, по тази причина наложително би трябвало да се потърси профилирана кардиологична помощ ”, изясни професор Даскалов.

Съветите на експерта при внезапното намаляване на температурите през последните дни са ориентирани в две посоки – към пациентите, които имат към този момент известно сърдечно заболяване и към хората, които нямат. На втората група предложи да се обличат добре, а на първата - да приспособяват лечението си към есенно-зимния сезон, защото те сигурно към този момент имат опит към тази смяна.

„ Най-често това се постанова при пациентите, при които водещият проблем е артериалната хипертония. Обичайно промени в лечението се постановат един път при започване на лятото и един път при започване на есента и зимата ”, изясни полк. Даскалов и акцентира, че корекцията постоянно би трябвало да става под контрола на наблюдаващия кардиолог.

„ Както се споделя – препоръките по телефона не са добре пристигнали и не са демонстрация на положителната здравна процедура. Винаги това нещо би трябвало да се случи след обширен обзор, който да откри настоящия медицински статус ”, акцентира професорът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР