Наблюдателите на Федералния резерв бързо преразглеждат прогнозите за това колко

...
Наблюдателите на Федералния резерв бързо преразглеждат прогнозите за това колко
Коментари Харесай

Как повишението на лихвите от страна на Фед ще засегне основни класове активи

Наблюдателите на Федералния запас бързо преразглеждат прогнозите за това какъв брой покачвания на лихвите чакат през 2022 година, откакто централната банка удвои проектите си за стягане на политиката и преодоляване на инфлацията.

Икономисти от Bank of America и JPMorgan покачиха прогнозите си два дни след срещата на Фед за установяване на политиката. Сега BofA чака седем покачвания тази година - това число беше изказано за първи път от основния изпълнителен шеф на JPMorgan Джейми Даймън по време на конферентния диалог на банката след облагите на 14 януари. JPMorgan сподели, че в този момент чака пет покачвания на лихвите тази година, спрямо предходната си прогноза за четири покачвания, само че понижи прогнозата си за 2023 година от четири на три покачвания.

" Последният точков график сподели очакване за ново " последователно " повишение на темпа, макар високата инфлация и ниската безработица ", сподели Майкъл Фероли, основен икономист на JPMorgan в Съединени американски щати. " Забележките на Пауъл тази седмица обаче явно имаха за цел да разубедят пазара да чака тримесечно движение на повишение на лихвите ".

Възприемайки още по-ястребов мироглед, икономистите от Bank of America чакат Фед ще увеличи лихвите с 25 базисни пункта на всяко оставащо съвещание тази година за общо седем покачвания и един път на тримесечие през 2023 година, с цел да означи общо четири покачвания. Само предишния месец BofA съобщи, че чака покачвания от 25 базисни пункта през всяко от идващите девет тримесечия след в началото покачване през март.

Всъщност, към този момент видяхме по какъв начин вероятностите за по-агресивен Фед влияеха на фондовите пазари и доведоха до масирани разпродажби, изключително на по-чувствителните софтуерни компании. Но покачването на лихвите ще има влияние разпростряло се надалеч и освен върху фондовите пазари. Ето трите актива, които се чака да са най-широко наранени от покачването на лихвите:

Недвижимите парцели

За вероятност по отношение на въздействието на Фед върху жилищния пазар, откогато започва своята стратегия за незабавно изкупуване на облигации преди две години, разгледайте мнението на Ричард Фар, основен пазарен пълководец в Merion Capital Group. Той показва, че към 762 000 нови жилища бяха продадени на междинна цена от 453 700 $ през 2021 година, което значи, че Фед - гледайки единствено на своите 40 милиарда $ на месец в покупки на скъпи бумаги, обезпечени с ипотека - купува еквивалента на целия пазар на нови жилища предходната година, плюс спомагателни 36%.

Начинът, по който централната банка се оправя с жилищата - подплатени от тласкането на хора от пандемията към предградията и извънградските региони с хронично дефицит на ресурси, защото намесата на Фед торпилира лихвите по ипотечните заеми - ще дефинира дали Фед може реалистично и задоволително да охлади инфлацията, без да хвърли американската стопанска система в криза и пазарите в по-дълбоки корекции.

Призракът от по-високи лихвени проценти към този момент подвига лихвите по ипотеките. Но шепа покачвания с четвърт пункт от нулата евентуално няма да са задоволителни за съответно изстудяване на пазара на жилища, което съставлява към 40% от показателя на потребителските цени.

Първо, съществува действителността, че Фед има към една трета от пазарите на държавните финанси и ипотечните пазари и дълготрайните лихвени проценти няма да се покачат - даже когато стартира да подвига лихвите по федералните фондове - до момента в който не понижи личния си отпечатък.

Второ, попътните ветрове, в това число стегнат пазар на труда и удобна демография на пазаруване на жилища, наред с рекордно невисок инвентар на съществуващи жилища за продажба и рекордно ниски равнища на свободни места за наематели, предвещават продължаваща мощ на жилищния пазар макар възходящите лихвени равнища, съгласно Торстен Слок, основен икономист в Apollo Global Management.

След това има сумата на инвеститорските пари, преследващи еднофамилни къщи. " Планините и планините от капитал са издигнати за вложение в жилища в Съединени американски щати и три или четири нараствания на лихвите няма да спрат това ", споделя Рик Паласиос, шеф на проучванията в John Burns Real Estate Consulting.

Разбира се, повишението на цените на жилищата ще се забави от бурния ритъм през 2021 година само че Паласиос споделя, че няма признаци на съображение облекчение на проблемите във веригата на доставки или намаляващо търсене; той към момента вижда 9% растеж на цените на жилищата тази година - повече от двойно по-висок ритъм, който съгласно Слок е резистентен. Наемите, които изостават от цените на жилищата с към година, би трябвало да се покачат с 5% в цялата страна през 2022 година, като доста пазари ще видят двойно по-висок %, споделя Паласиос.

Всичко това допуска, че салдото на Фед ще бъде по-смисленият политически инструмент, въпреки и доста по-сложно, непрозрачно и непредвидимо устройство, което централните банкери биха предпочели да омаловажат. Когато ръководителят на Фед Джером Пауъл приказва след последната среща за политиката, той остави вложителите с повече въпроси, в сравнение с отговори за това по какъв начин ще работи количественото стягане или обръщането на воденото от пандемията количествено облекчение.

Има " детайл на неустановеност към салдото ", сподели Пауъл, който се е удвоил от началото на пандемията и съставлява 40% от брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати. " Мисля, че имаме доста по-добър нюх, почтено казано, по какъв начин нарастването на лихвите въздейства върху финансовите условия и затова върху икономическите условия. Балансът към момента е относително ново нещо за пазарите и за нас, тъй че сме по-малко сигурни в това ", сподели Пауъл. " Ще гледаме това да работи единствено на назад във времето. "

Проблемът с опитите да оставите салдото да се свие на назад във времето е, че няма да го направи. Ако Фед се опита да понижи портфолиото си по метода, по който желае, като разреши на облигациите да се намаляват с падежа и поправя размера на постъпленията, които се реинвестират, Слок споделя, че ще отнеме към пет години, с цел да се прочисти изцяло MBS. Логиката: предварителните вноски по ипотеките - постоянно осъществявани посредством рефинансиране - ще се забавят доста с покачването на лихвите. Ако нормализирането на салдото ще съставлява същинското стягане този път и в случай че по-широката стопанска система зависи от охлаждането на пазара на жилища, имаме ли пет години?

Това е мястото, където прекомерно нападателният метод - или даже цялостните продажби на активи - се трансформира в основателна грижа и също толкоз непривлекателна алтернатива. Джоузеф Уанг, преди този момент старши търговец в бюрото за отворени пазари на Фед, споделя, че е мъчно да се уточни количественото стягане и че никой в действителност не знае по какъв начин ще се развие то. Но ние знаем едно нещо. Уанг споделя, че в случай че Фед желае да форсира доста бавното излизане от ипотечния пазар, ще би трябвало да продаде активи.

Анализатори споделят, че ще има купувачи, като банки, само че не е толкоз просто и преходът може да бъде принудителен. В салдото на Фед има голямото количество обезпечени с ипотека скъпи бумаги и е фактът, че QT има за цел да източи ликвидност, което значи, че евентуалните купувачи ще имат по-малко пари и по този метод ще съставляват намаляващо търсене тъкмо когато предлагането пораства.

Както върви жилищата, по този начин върви и стопанската система. Секторът съставлява близо една пета от Брутният вътрешен продукт и повече хора имат домовете си, в сравнение с имат забележителна експозиция на фондовия пазар, което прави по този начин наречения резултат на благосъстоянието надълбоко обвързван с недвижимите парцели. Фед би трябвало да се опита да ръководи логиката на психиката на жилищния пазар, споделя Слок, добавяйки, че проектирането на меко кацане за стопанската система стартира с това за жилищата.

Това е висока задача и наподобява малко Франкенщайн. Централната банка предотврати спад, който можеше да бъде доста по-лош от бързата криза и промяна, които видяхме през 2020 година Но нищо не е без последици и вложителите са на път да схванат какъв брой доста Фед не знае за това, което има основана.

Акциите

От CFRA Research Сам Стовал ни припомня, че януари е потребен барометър за годишната температура. А волатилността, която понижава акциите от началото на 2022 година, остави трайни вреди, от които ще бъде мъчно да се отърсят. " Три знака, разпространявани от Алманаха на фондовия трейдър - Ралито на Дядо Коледа, първите пет дни на януари и януарският барометър - оферират улики за това по какъв начин ще се показа пазарът на акции в Съединени американски щати през настоящата календарна година ", написа Стовал в понеделник. " Тази година ралито на Дядо Коледа се материализира, единствено с цел да изчезне през първите пет дни на новата година и да придвижи тази уязвимост през целия месец. От 1945 година, в осемте пъти, когато се е случила тази композиция, S&P 500 е бил по-нисък за цялата година с 9,6%, трайни спадове през всички години с изключение на една (2014 г.) ", добави той.

" Пазарите на акции могат да възнаградят вложителите с краткосрочно облекчение. За страдание, този прогрес евентуално няма да е краят на спада като цяло ", добави анализаторът.

Криптовалути

През уикенда Дейвид Холерит от Yahoo Finance - който е бил в мрачното разклащане на цифровите валути - разкри, че нов крипто протокол, наименуван Tornado Cash, е изиграл централна роля в най-малко един високопрофилен хак на Ethereum (ETH-USD). Това е изрично увещание, че по време на пристъпи на неустойчивост на пазара, историите за измами, обири и нелегално държание стават все по-чести и крипто не е изключение от това предписание.

" Оттеглянето на криптовалутите акцентира, че биткойнът (BTC-USD) и другите криптовалути стават все по-свързани с стандартните променливи на финансовите пазари ", написа Зак Пандъл от Goldman Sachs предходната седмица. " С течение на времето по-нататъшното развиване на блокчейн технологията може да обезпечи всемирски вятър към оценките на избрани цифрови активи. Но тези активи няма да бъдат ваксинирани против макроикономическите сили, в това число стягането на паричната политика на централната банка ", добави Пандл.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР