Наблус, окупиран Западен бряг – В три часа сутринта Лоай

...
Наблус, окупиран Западен бряг – В три часа сутринта Лоай
Коментари Харесай

Израел задържа, експулсира стотици палестински работници от Газа на Западния бряг

Наблус, окупиран Западен бряг – В три часа сутринта Лоай Закут се озова да се взира в израелската полиция в близост той и двама негови сътрудници, където бяха отседнали в Назарет.

Полицията стартира да ги бие, да крещи обиди, преди да ги арестува в ранните часове на понеделник и да води тримата палестински служащи в сектора.

Продължете да четете

лист от 3 детайла „ Не можем да бъркаме Хамас с всички палестинци “: Испания споделя на фона на прегледа на помощта Какво да знаем за влошаващата се филантропична обстановка в Газа „ Няма безвредно място “ в Газа след израелските офанзиви затрупват лечебни заведения завършек на списъка

„ Държаха се с нас извънредно, тъй като споделиха, че сме от Газа “, сподели 31-годишният татко. „ Полицията заплаши, че ще ни върне в Газа и сподели, че разрешителните ни за служащи са невалидни. “

Тревога за фамилията, другари

Закут от централния град Деир ал-Балах в линията Газа работи в Назарет от към година в автосервиз.

Той е един от повече от 21 000 палестински служащи от Газа, които работят в Израел, с цел да устоят фамилиите си – той устоя жена си, трите им деца и 16 членове на разширеното си семейство.

Във вторник той беше измежду към 100 служащи, които в последна сметка съумяха да стигнат до Дженин в окупирания Западен бряг, бити и уплашени и чудещи се по какъв начин ще могат да се върнат при фамилиите си.

След като бяха арестувани цяла нощ от чиновници в Назарет, надалеч от двамата му сътрудници, които също бяха от Газа, те бяха освободени на идната заран без информация.

„ Нямах телефона си, никакви пари или персоналната си карта “, сподели той, добавяйки, че е съумял да стигне на стоп към половин час на юг, до Джалама, откъдето е минал в Дженин.

Закут искаше да се върне в Газа в неделя, „ само че войната стартира в събота и в този момент аз съм от едната страна, а фамилията ми е от другата и не мога да ги доближи “.


Той не е самичък, всички служащи, които съумяха да избягат от Израел в Дженин, бяха еднообразно обезпокоени.

Безпрецедентната изненадваща интервенция, стартирана от въоръженото крило на Хамас в израелски военни бази и градове, означаваше, че проектите им да се приберат вкъщи бяха отсрочени за неопределен срок, а обсадата, която Израел сложи върху Газа, означаваше, че те не могат да доближат до фамилиите си, живеещи там, тъй като на спиране на зареждането и спиране на телефонната услуга.

Израел в събота се разгласи в положение на война и стартира безмилостни бомбардировки на линията Газа, една от най-гъсто обитаемоте зони в света. Според здравното министерство 1100 палестинци са били убити и повече от 5000 са ранени.

Лайла Ганам, губернатор на Рамала и ал-Бире, сподели пред Ал Джазира, че близо 600 палестински служащи от Газа са в окупираните градове на Западния бряг Рамала, Хеброн, Наблус и Дженин.

„ От през вчерашния ден вечерта дойде последната група служащи от линията Газа, които работят в границите на Зелената линия [на границата на Израел] “, сподели тя в сряда. „ Броят на служащите доближи 595 служащи. “

„ Казаха ни, че не могат да се свържат с някои от своите другари или родственици, които също работят вътре, което е обезпокоително “, сподели тя.

Според Ганъм, доста служащи са имали съществени пострадвания по лицата си от побой от израелските сили за сигурност.

„ Зъболекарите ще бъдат предоставени разполагаем на служащите, с цел да ги лекуват “, сподели тя.

палестински служащи, заобиколени от „ еврейски екстремисти “

Безработицата в линията Газа, която е под израелско-египетска обсада от 2007 година, се движи на 50 %. Работите в Израел са доста търсени, заплащат се до 10 пъти повече от сходни работни места в Газа.

Шахер Саад, генералният секретар на Федерацията на палестинските профсъюзи, сподели, че изискванията, при които палестинските служащи страдат в Израел, са рискови.

Десетки служащи са били нападнати и, в случай че имат шанс, изгонени на окупирания Западен бряг.

„ Стотици служащи се свързват с нас, с цел да ги измъкнем от регионите, в които са заседнали. Понякога не можем да създадем нищо, тъй като са заобиколени от еврейски екстремисти и са под блокада “, сподели той.

„ Те са уплашени, тъй като има доста напрежение, изключително откакто тези екстремисти приканиха служащите да бъдат взети за заложници. “

„ Ние работим непрекъснато, с цел да изведем тези служащи “, добави той. „ Призовавам палестинците, живеещи в регионите, окупирани през 1948 година, да оказват помощ на тези служащи и да ги отведат до най-близката безвредна зона. “

Амар Абу Яиш, началник на Търговско-промишлената камара на Дженин, сподели пред Ал Джазира, че израелските сили са хванали и изхвърлили 31 служащи от Газа, които са работили в северния град Сафад на контролно-пропускателния пункт Джалама във вторник. [Моля, проверете още веднъж името; наподобява е Амар Абу Бакр? Отнася се за по-късни споменавания]

„ Мъжете демонстрираха признаци, че са били нападнати “, сподели Абу Яиш, добавяйки, че са били съблечени съвсем голи.

Палестинските сили за сигурност от другата страна на прелеза одобриха служащите и им осигуриха храна и заслон.

„ Всички те имат разрешителни да работят в Израел “, сподели Абу Яиш, обяснявайки, че служащите имат право да бъдат там. „ Палестинските синдикати приканиха служащите в Израел да останат на закрито и да не вървят на работа. “

Осама Сбейх е от град Газа и работи в строителството в региона на Ришон (южно от Тел Авив) от две години.

Той споделя, че в понеделник, към среднощ, огромни сили от израелската войска са нахлули в общежитията, където живеят към 37 служащи от Газа.

„ Те започнаха да претърсват, ревизират самоличността ни, бият ни и ни наскърбяват “, сподели 34-годишният мъж.

„ Изгониха ни към един от контролно-пропускателните пунктове покрай Рамала. Нямахме нито стотинка и не ни беше разрешено да вземем нищо от движимостите си. ”

Сбейх, който поддържа жена си, сина си, родителите и сестра си, сподели, че са спали на пътя през първата нощ, преди чиновниците на Рамала да им намерят настаняване в хотел.

„ Толкова сме обезпокоени за фамилиите си и за личните си ориси “, сподели той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР