Наближава времето, в което първите пенсионери с две пенсии ще

...
Наближава времето, в което първите пенсионери с две пенсии ще
Коментари Харесай

Работодатели: Държавата ощетява хората с частни пенсии



Наближава времето, в което първите пенсионери с две пенсии ще стартират да получават своят заместващ приход. Това ще се случи през 2021 за дамите и през 2024 за мъжете. Първите " нови " пенсионери обаче, които ще получават обезщетение с изключение на от Националния застрахователен институт (НОИ) и частните пенсионноосигурителни сдружения, ще бъдат мощно ощетени от страната.

За това сигнализираха представителни работодателски организации - БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП, които през седмицата показаха своите цели за 2020 година в границите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Председателят на АИКБ Васил Велев напомни, че от септември другата година ще се пенсионира " първата кохорта " жители, които имат право на втора пенсия - дамите, родени след 1 януари 1960 година, които са упражнявали най-масовата трета категория труд. Според настоящото сега законодателство във връзка с техните осигуровки в Национален осигурителен институт през годините е прибавен коефициент за намаление, който би трябвало да поправя пенсиите, които те ще получат най-после, тъй че да се отрази появяването на частните пенсионни фондове в българската осигурителна система. Големият проблем обаче е, че до момента в който въпросните фондове датират от 20 години, то коефициентът за намаление е прибавен за 40 години обратно, което е незаслужено.


" По нашето законодателство сега първите пенсионери с втора пенсия ще получат незаслужено орязване на пенсията от така наречен " Първи дирек " - Национален осигурителен институт. Коефициентът за намаление на пенсиите от Национален осигурителен институт е неправдив, тъй като той редуцира първата пенсия за целия трудов стаж - 40 години, до момента в който в действителност въпросните хора първите 20 години от стажа си не са се осигурявали в частен пенсионен фонд. През първите 20 години те са внасяли всичките си осигуровки само в " Първия дирек ", изясни Велев.

Така на пръв взор коефициентът за намаление би трябвало да е 2 пъти по-нисък, само че това не е всичко. Председателят на АИКБ акцентира, че Национален осигурителен институт финансира българските пенсии освен от осигуровките, само че и от налози, поради недостига в осигурителната система.

" Тези налози ги заплащат същите тези хора, чиито пенсии ще бъдат незаслужено намалени с повече, в сравнение с би трябвало. Така коефициентът за намаляване на първата пенсия би трябвало да бъде 3 пъти по-нисък, в сравнение с е сега. Това е методът да се реализира правдивост, да се укрепи и развие вторият дирек, което е стратегически вярно поради застаряването на популацията и това, че все по-малко работещи ще заплащат пенсии на от ден на ден пенсионери. Ние би трябвало да подтикнем хората към пестеливост и те сами да си акумулират средства в персоналните си партиди в пенсионните фондове ", сподели още Велев.
 Защо две пенсии могат да станат повече от една?
Защо две пенсии могат да станат повече от една?

Ранната редукция за всички, без значение какъв брой са внасяли в публичното обезпечаване е несправедлива

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР