Наближава времето, в което обществото ще може да влезе в

...
Наближава времето, в което обществото ще може да влезе в
Коментари Харесай

Лекар: Близо е времето на нормализиране на живота на хората


Наближава времето, в което обществото ще може да влезе в естествения си темп на живот, какъвто е бил преди. Не тъкмо същия поради тежката рецесия и изолираност, която самото общество претърпя, само че с либерализирането на ограниченията, хората се връщат към старите си навици и привички. Това сподели шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев в ефира на Българска национална телевизия.

По думите му " България мина с доста ниска заболеваемост и ниска смъртност ". Според доктор пенчев това се дължи на своевременните и верни политически решения, които бяха взети, на навременните рестриктивни ограничения, които е въвело Министерството на здравеопазването, както и на последователното либерализиране на ограниченията.

“Няма по какъв начин да пропуснем публичната отговорност, която хората споделиха със експертите и политиците, останаха си по домовете, съблюдаваха карантината и рестриктивните ограничения ”, споделя специалистът.

Според него здравната система се е справила. Тенденцията за приетите в болница заболели понижава, както и понижават усложнените случаи, леглата в София стигнаха и продължава да има запас в тях. Безспорно здравната система не са единствено лечебните заведения, това са и хората – спешна помощ, това са чиновниците на районните здравни инспекции, които поеха доста тежък удар за работата и за следствията, които тя има за своето развиване, сподели доктор Пенчев.

“Трябва да ви кажа, че 2300 индивида, които са чиновници на всички районни здравни инспекции, в действителност от 3 месеца и повече са 24/7 разполагаем, като те поемат всичко от граничния надзор до излекуваните случаи – това включва епидемиологичните изследвания, пробонабиранията, разбори на обстановката, безусловно всички действия, които са свързани с набиране на информация и подаване на информация ”, изяснява още той.

По думите му сега обстановката в София е обнадеждаваща, тъй като продължава наклонността броя на инфектираните да е по-малък от броя на излекуваните и броят на приетите в болница в София доста понижава.

Д-р Пенчев показа, че столичната РЗИ е подходила по по-особен метод за справяне с пандемията, защото е региона с най-вече случаи на ковид.

“Ние фокусирахме нашата работа върху това да откриваме рано свръхзаразаносителя, свръхразпространителя, т.е. ние търсихме хората, които като заразаносители могат да заразят доста други хора. Такива хора констатирахме доста и във " Филиповци " и във " Факултета ", т.е. лица, които са положителни, заболели или приети в болница, са заразили съвсем на 100% всички, които са били контактни с тях ”, отбелязва шефът на столичната РЗИ.

Идеята на тази тактика е била да се открият тези хора, които са в положение 20% от тях да заразят вторично останалите 80%. От там се наложи след разбор, след налагането на тези карантинни ограничения и след констатирането на огнищата, наблюдение на всички, които са били в контакт с тях и ограничение на техните контакти, продължи доктор Пенчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР