Наближава времето, в което обществото ще може да влезе в

...
Наближава времето, в което обществото ще може да влезе в
Коментари Харесай

Д-р Данчо Пенчев: Скоро ще върнем нормалния си ритъм на живот

Наближава времето, в което обществото ще може да влезе в естествения си темп на живот, какъвто е бил преди. Не тъкмо същия поради тежката рецесия и изолираност, която самото общество претърпя, само че с либерализирането на ограниченията, хората се връщат към старите си навици и привички. Това сподели шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев по Българска национална телевизия.
По думите му " България мина с доста ниска заболеваемост и ниска смъртност ". Според доктор Пенчев това се дължи на своевременните и верни политически решения, които бяха взети, на навременните рестриктивни ограничения, които е въвело Министерството на здравеопазването, както и на последователното либерализиране на ограниченията.

" Няма по какъв начин да пропуснем публичната отговорност, която хората споделиха със експертите и политиците, останаха си по домовете, съблюдаваха карантината и рестриктивните ограничения ", посочи Пенчев.

Според него здравната система се е справила. Тенденцията за приетите в болница заболели понижава, както и понижават усложнените случаи, леглата в София стигнаха и продължава да има запас в тях. Безспорно здравната система не са единствено лечебните заведения, това са и хората – спешна помощ, това са чиновниците на районните здравни инспекции, които поеха доста тежък удар за работата и за следствията, които тя има за своето развиване, сподели доктор Пенчев.

Д-р Данчо Пенчев посочи: " Трябва да ви кажа, че 2300 индивида, които са чиновници на всички районни здравни инспекции, в действителност от 3 месеца и повече са 24/7 разполагаем, като те поемат всичко от граничния надзор до излекуваните случаи – това включва епидемиологичните изследвания, пробонабиранията, разбори на обстановката, безусловно всички действия, които са свързани с набиране на информация и подаване на информация ".

По думите му сега обстановката в София е обнадеждаваща, тъй като продължава наклонността броя на инфектираните да е по-малък от броя на излекуваните и броят на приетите в болница в София доста понижава.

Д-р Пенчев показа, че столичната РЗИ е подходила по по-особен метод за справяне с пандемията, защото е региона с най-вече случаи на ковид.

" Ние фокусирахме нашата работа върху това да откриваме рано свръхзаразаносителя, свръхразпространителя, т.е. ние търсихме хората, които като заразаносители могат да заразят доста други хора. Такива хора констатирахме доста и във " Филиповци " и във " Факултета ", т.е. лица, които са положителни, заболели или приети в болница, са заразили съвсем на 100% всички, които са били контактни с тях ", сподели той.

.
Идеята на тази тактика е била да се открият тези хора, които са в положение 20% от тях да заразят вторично останалите 80%. От там се наложи след разбор, след налагането на тези карантинни ограничения и след констатирането на огнищата, наблюдение на всички, които са били в контакт с тях и ограничение на техните контакти, продължи доктор Пенчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР