Наближава моментът, когато Мугур Исъреску трябва да реши дали ще

...
Наближава моментът, когато Мугур Исъреску трябва да реши дали ще
Коментари Харесай

Най-дългогодишният централен банкер в света трябва да реши дали ще иска нов мандат

Наближава моментът, когато Мугур Исъреску би трябвало да реши дали ще продължи мандата си от над четвърт век отпред на централната банка на Румъния, написа американската организация " Блумбърг ", като отбелязва, че той е централният банкер с най-дълъг стаж на тази служба в целия свят.

Управителят на Националната банка на Румъния е на 69 години и е минал през всевъзможни стопански условия - от хиперинфлация и обстановка на ръба на банкрута до финансовата рецесия през 2008 година Решението за това по какъв начин ще продължи пътя си след октомври, когато изтича мандатът му, може да бъде основно за независимостта централната банка на Румъния в ерата на популизма, разяснява организацията, представена от румънския в. " Зиарул финанчиар ".

Блумбърг отбелязва, че Румъния, страна с към 20 милиона души, към този момент основава главоболия на формалните представители от Европейски Съюз, които се пробват да се оправят със заканите против демокрацията във всички страни от някогашния комунистически блок. Например в Унгария и Полша управителните препоръки на централните банки към този момент се състоят от държавни съдружници.

Исъреску би бил по-склонен да си тръгне, в случай че съществува сходна опасност и за административния съвет на централната банка на Румъния, където следва всички членове да бъдат избрани отново или заменени, разяснява осведомителната организация.

" Ако актуалното управление бъде сменено от по-малко квалифицирани и политически лоялни хора, тогава (...) леята може още веднъж да бъде сложена под напън. (...) Опасявам се, че в случай че не е Исъреску, ще бъде някой по-малко благонадежден и с по-слабо въздействие ", разяснява Блейзи Антин, началник на изследванията за нововъзникващите стопански системи в границите на американката група TCW, която изкупува румънски държавни облигации.

" Блумбърг " разяснява, че за Румъния моментът по никакъв начин не е подобаващ за сходна промяна, защото след интервал на бърз напредък стопанската система дава признаци на закъснение, а бюджетният недостиг може да надвиши избрания от Европейски Съюз предел. С президентски и парламентарни избори до края на 2020 година централната банка има потребност от твърда ръка, а Исъреску е точно тази твърда ръка, отбелязва организацията, като прибавя, че за 28-те години на поста той си е спечелил и интернационално въздействие.

До момента шефът на централната банка не е декларирал ясно желанията си дали ще се кандидатира за нов мандат. " На близо 70 години съм, нали по този начин? ", съобщи той в отговор на журналистически въпрос предходната година, намеквайки, че няма желание да продължи./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР