Наближава един от най-големите празници за жителите на ивайловградския квартал

...
Наближава един от най-големите празници за жителите на ивайловградския квартал
Коментари Харесай

Ивайловград се подготвя за обичай, празнуван още от 1914 г.

Наближава един от най-големите празници за жителите на ивайловградския квартал „ Лъджа “. Той се чества всяка година в края на зимата и началото на пролетта, на християнския празник Сирни заговезни. Тази година, празникът ще се организира на 9 март (тази събота). Началото на събитието ще бъде сложено с Благославяне на домовете в квартал Лъджа от 10:00 ч.
Със своя персонаж, с чудноватите си маски, с впечатляващата виталност на ритуалите, кукерите символизират желанието на хората да се прогонят злите духове и заболяванията от къщите, оборите и кошарите, устрема за здраве, изобилие, благополучие и умножаване на човешкия жанр, насладата от настъпващата пролет.


Прочутите кукери разхлопват чанове, с цел да прогонят зимата и злите духове. Традицията по тези места се съблюдава от незапомнени времена. Кукерите гонят злите сили като минават през всяка къща. В центъра на квартала " беят " хвърля жито и назовава за здраве и благодат, до момента в който трима от маскираните мъже извършват алегорично заораване. Ритуалът приключва с фамозното ляво кукерско хоро.
Кукеровден в Ивайловград се празнува още от 1914 година Ритуалът се извършва всяка пролет, когато пристигна време за сеитба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР