Набелязахме повече от 15 мерки срещу агресията и насилието, съобщи

...
Набелязахме повече от 15 мерки срещу агресията и насилието, съобщи
Коментари Харесай

Денков: През последните години насилието е било скрита епидемия

Набелязахме повече от 15 ограничения против експанзията и насилието, заяви министър председателят акад. Николай Денков на конференция в Министерския съвет през днешния ден след среща с представители на четири министерства, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Почти всички ограничения са на равнище Министерски съвет и министерства, изискващи съгласуваност сред институциите. Има и такива, свързани с изменение на законодателството “, изясни министър председателят.

„ През последните дни и седмици в медиите се появиха информации за доста тежки случаи на принуждение. Това е било скрита зараза през последните години. Окуражени от поддръжката, която получиха от институциите, доста хора се осмелиха да опишат за техните проблеми “, разяснява още министър председателят Денков.

Мерките бяха разисквани от министър-председателя с представители на министерствата на вътрешните работи, на труда и обществената политика, на правораздаването и на образованието и науката.

Денков изясни, че на срещата е изработен обзор на цялата налична информация, въз основа на която са дефинираните ограничения, ориентирани както към предварителната защита против насилието, по този начин и към подкрепяне на жертвите от него. Премиерът даде за образец обсъжданата опция да се уточняват текстовете в законодателството, свързани с ранните бракове измежду малолетните деца.

„ Това е огромен проблем и също е форма на принуждение, по която би трябвало да се работи “, означи Николай Денков.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков означи, че измежду заложените ограничения са екипи за медиация, които ще включват разнообразни експерти, измежду които психолози. „ Много значима за нас е мярката, обвързвана с въвеждане на ментори във връзка с справяне с експанзията ", сподели той и добави, че такива ментори ще се вкарат в над 30 учебни заведения, а през идната година задачата е те да работят в разнообразни области и да могат да съветват учебни заведения, в които има по-голямо равнище на експанзия, съобщи БГНЕС.

Цоков акцентира, че ще търсят благоприятни условия да бъдат увеличени като брой психолозите, само че тъкмо таргетирано в учебните заведения, където има по-голям брой на експанзия сред децата. „ Трябва да осигурим опция за психическа помощ на всяко дете и възпитаник ", безапелационен е просветният министър.

Сред ограниченията е и обезпечаването на по-сигурна просветителна среда в детските градини и учебните заведения.

Заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев разгласи, че е основан Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение. Ангажирани са и дежурни юристи, които следва да посетят жертвата на домашно принуждение и да ѝ окажат помощ.

Министър-председателят увери, че всички набелязани ограничения, които са на равнище Министерски съвет и обособени министерства, ще бъдат придвижени в границите на месец. „ Нашият ангажимент е след месец да ви кажем какво към този момент е въведено в деяние “, сподели още Николай Денков.

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР